in

Šta bi svojim prijateljima Šveđanima pokazali u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini

Slatka-Tajna.Eu

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj organizuje zajedničku aktivnost za svu djecu osnovnoškolskog uzrasta u ovoj državi, koja uče i njeguju svoj jezik u redovnoj švedskoj školi i u udruženjima kroz aktivnosti od vlastitog interesa.

Naime, riječ je o pismenom radu na temu: Šta bi svojim prijateljima Šveđanima pokazao/pokazala u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini?

– Cijenimo da je ova aktivnost korisna iz više aspekata: zanimljivo, jer djeca sama izražavaju svoju motivaciju, zabavno, jer će neko to gledati, korisno, jer će vježbati vlastiti izražaj na maternjem jeziku, te izazovno, s obzirom da će neki radovi biti odabrani kao najinteresantniji, ističu iz Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Čitanje i odabiranje posebno interesantnih radova će obaviti Odbor za rad s djecom i omladinom na učenju i njegovanju maternjeg jezika.

Radove trebate kovertirane poslati poštom na adresu Saveza bh. udruženja, najkasnije do 20. maja 2021. godine, kako bi na vrijeme bili pročitani i pripremljeni za proglašenje rezultata ove aktivnosti povodom Konferencije o maternjem jeziku, planirane za nedjelju, 30. maj 2021.

Iz Saveza dodaju i kako jezička ispravnost nije prioritet, vec dječija angažovanost, želja da se izrazi na maternjem jeziku i usađivanje osjećaja pripadnosti.

– Jezičku ispravnost postižemo godinama rada i vježbe. Zanimljiva su dječija razmišljanja, razumijevanje, pa i mašta, navode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuTakođer, sve ovo vrijedi za svu djecu iz Bosne i Hercegovine koja uče svoj jezik (bosanski/hrvatski/srpski).

Jedno dijete može, ako želi, napisati i više radova. Ovoga puta se postavlja jedan zahtjev: radovi moraju biti napisani rukopisom, što znači da se ne prihvataju se radovi pisani na datoru.

– Ne zaboravimo da “čovjek vrijedi onoliko ljudi koliko jezika poznaje”, a vi djeco, jedan/najvažniji jezik dobivate besplatno. Nemojte ni vi ni vaši roditelji dozvoliti da nemate vrijednost toga čovjeka, poruka je iz Saveza bh. udruženja u Švedskoj.

Izvor: Moja BiH


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ODLIČNA KOMBINACIJA: Žanamari pokazala obline bez previše golotinje

Vrijeme je za Bikove: Zahtjevni suveren