in

Održan webinar na temu uticaja pandemije Covid-a 19 na poslovanje banaka i bankarskog sektora u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u petak – 7. maja u Sarajevu, u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Deloitte d.o.o. Sarajevo uspješno organiziralo webinar o temi „Uticaja Covid-a 19 na poslovanje banaka i bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini kako bi se podijelila iskustva i naučene lekcije iz Evropske unije o uticaju pandemije.

Webinaru je prisustvovalo 35 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, mikrokreditnih organizacija i međunarodnih donatora. Predavači na ovom webinaru bili su renomirani predavači kompanije Deloitte d.o.o. Sarajevo iz BiH i Centralne Evrope sa višegodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim i revizorskim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, regulative, okvirima oporavka/sanacije i supervizije uključujući interno i korporativno upravljanje, bankarstva i finansija.

”Uticaj COVID-19 je tema kojom se sve banke intenzivno bave od početka 2020. godine.  Bilo je veoma korisno sagledati koje implikacije su se već manifestovale a koje se mogu očekivati kao dugoročne poslijedice pandemije.  Na današnjem webinaru učesnicima je prezentiran sveobuhvatan pregled izmjena regulatornog okvira u EU kao i lokalnog supervizorskog odgovora na COVID-19.  U sklopu implikacija COVID-19 na kvalitet kreditnog portfelja banaka, poseban akcenat je stavljen na potrebu adekvatnog upravljanja nekvalitetnim izloženostima, te su definisani i obrazloženi osnovni elementi strategije za upravljanje nekvalitetnim izloženostima“, izjavio je Igor Jokić, predsjednik UPRMBiH.

Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH, kazao je da će Udruženje tokom 2021 godine nastaviti sa organizacijom stručnih stručnih seminara i radionica.

” Glavni cilj Udruženja je da kroz ove edukativne sesije pripremi finansijski sektor u BiH za predstojeće zahtjeve međunarodnih i lokalnih regulatora te osigura njihova uspješna implementaciju na lokalnom nivou od strane svih aktera. U skladu sa tim naše Udruženje će u narednom periodu organizovati obuke u vezi novih zahtjeva i propisa vezanih za međunarodne standarde finansijskog izvještavanja, internih procesa o procjeni adekvatnosti likvidnosti i planove oporavka“, rekao je Brkan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini  jedno je od samo 40 svjetskih priznatih partnera Globalne asocijacije risk profesionalaca (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprijeđenje funkcije risk menadžmenta. Glavni cilj Udruženja je da BiH u skorijoj budućnosti postane regionalni centar za edukaciju i certifikaciju rizik menadžera u skladu sa najvišim standardima struke i svjetski priznatim metodologijama.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U toku je nagradni konkurs Raiffeisen banke za pravna lica

SUZE SAME TEKU: Severina objavila emotivan video posvećen majci!