Categories: Novosti

DOBRA VIJEST IZ BRUXELLESA: Ministri EU JEDNOGLASNO podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH

[{“img”:”/img/vijesti/2021/05/zozef-borelj.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/05/zozef-borelj.jpg”,”caption”:”Josep Borrell (Foto: Agencije)”,”bg”:”3167af”},{“img”:”/img/vijesti/2021/05/borrel.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/05/borrel.jpg”,”caption”:”Josep Borrell (Foto: Agencije)”,”bg”:”51659d”}]

Kazao je ovo visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, nakon današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove.

Prema njegovim riječima, ministri su se složili da Bosna i Hercegovina ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme.

– Moramo ovo osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese našeg predstavnika u BiH i u Sarajevu – rekao je Borrell.

Borrell je za sljedeću nedjelju najavio da će organizirati večeru za lidere Zapadnog Balkana u Bruxellesu.

“Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kazao je Borrell.

On je tokom današnjeg sastanka Vijeća EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.

“Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo prijedloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo u regionu”, poručio je Borrell.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







On naglašava da su se ministri spoljnih poslova EU tokom strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u ocjeni da “region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu”.

“Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balknu mora da bude vidljiva i to se ne smije dovoditi u pitanje”, naglasio je Borrell.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, kako je naveo, ministri su se složili da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s Evropskom unijom, a posebno je istakao Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

– Integracija Srbije i Crne Gore u EU mora krenuti naprijed- istakao je Borrell, te dodao:

“Trebamo ubrzati proces vizne liberalizacije za Kosovo. Očigledno je i opredjeljenje za rješavanje dijaloga između Beograda i Prištine, koji je zakazan da počne prije kraja juna”.

loading…

Redakcija

Recent Posts

Dragocjeni lijek iz prirode, obavezno je sada naberite i čuvajte za zimu

U ovo doba godine žanju se zasadi kamilice, pa obavezno na pijacama potražite cijelu sušenu…

16 minuta ago

IVICA PULJIĆ IZ WASHINGTONA SAOPŠTIO VIJEST: Odlazi Gabriel Escobar!

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/gabriel-escobar.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/gabriel-escobar.jpg","caption":"Gabriel Escobar","bg":"cac9d0"}] "Od sredine ovog mjeseca Gabriel Escobar više neće biti zamjenik pomoćnika američkog državnog…

32 minute ago

Šta za Đokovića znači povlačenje Sinera u Rimu

Janik Siner neće učestvovati na Mastersu u Rimu, pošto se zbog povrede kuka povukao sa…

33 minute ago

Mislila je da ima sretan brak i vijernog muža dok nije pogledala u njegov telefon: Poziv koji je usred noći dobio Taške, Viki je potpuno zbunio

Muž Viki Miljković umalo stradao zbog voditeljke Pevačica Viki Miljković u ljubavi je s muzičarem…

1 sat ago

Pucker up, bro. | #Shorts #keyandpeele

Paramount+ is here! Stream Key & Peele now on Paramount+. Try it FREE at https://bit.ly/3qyOeOf.

1 sat ago

IBRAHIMOVIĆ O PORODICI: Morate razumjeti Balkan, tamo je ponos velika stvar

Jedan je od najboljih napadača 21. vijeka, igrao je u gotovo svakom velikom evropskom klubu,…

2 sata ago