in

Cijene nafte porasle drugu sedmicu zaredom, više od 1,5 posto

Slatka-Tajna.Eu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, druga zaredom, jer se očekuje da će s popuštanjem restriktivnih mjera u SAD-u i evropskim zemljama te oporavkom ekonomije ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 1,5 posto, na 68,28 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 64,90 dolara.

Podršku cijenama pružilo je ublažavanje korona mjera u SAD-u i dijelovima Evrope, što najavljuje jačanje potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni.

Trgovce ohrabruje ubrzano vakcinisanje građana protiv Covida 19 u Evropi i SAD-u, gdje je već vakcinisano više od 40 posto odraslih osoba.

Raspoloženje podupire i ubrzani rast ekonomije eurozone u aprilu, potaknut oporavkom dominantnog sektora usluga, pokazalo je izvješće londonske kompanije Markit.

“Cijene nafte skočile su u očekivanju jake potražnje, s obzirom na ponovno otvaranje zapadnih ekonomija. Svi očekuju rast potrošnje goriva i energije u SAD-u i Evropi u ljetnim mjesecima”, kazao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Povoljno je na cijene uticao i veliki pad zaliha u SAD-u, što ukazuje na jačanje potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Američki institut za naftu (API) izvijestio je da su zalihe sirove nafte u prethodnoj sedmici pale za otprilike osam miliona barela. To je znatno više nego što su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters.

Ohrabrujuće vijesti iz Evrope i SAD-a ublažile su zabrinutosti zbog pada potražnje za gorivom u Indiji, trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte, koji iz dana u dana bilježi rekordan broj novih slučajeva zaraze covidom-19.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JEDU IZ ISTOG TANJIRA: Ana Korać opet na večeri sa psom

SAŠA POPOVIĆ JOJ DAO OBEĆANJE: Svetlana Đukić se rasplakala na sceni “Zvezda Granda”