in

Započela prva online Olimpijada kulture / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021. danas je otvorena u Olimpijskom muzeju.

Na njoj će brojni umjetnici, sudionici Olimpijade, iz Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Australije, Azije i Europe predstaviti svoja djela i uputiti poruku kolegama iz svijeta.

Olimpijadu kulture otvorio je u ime organizatora Olimpijade predsjednik IPC/SWF Ibrahim Spahić.

U Muzeju je postavljena instalacija američke umjetnice Trine Bumiller “Zastave slobode i mira” sa sarajevskim ružama i stihovima pjesnika.

Bosanskohercegovački umjetnik Ismet Berbić slikao je na svom štafelaju novo djelo, a direktorica Muzeja arhitektica Senka Ibrišimbegović poželjela je dobrodošlicu umjetnicima i organizatoru Olimpijade.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Počasni govornik bio je slikar Bedri Baykam, predsjednik Svjetske asocijacije umjetnosti.

Umjetnicima su se obratili porukom i predstavili svoja djela slikar Trine Bumiller, Sissy Papathanassiou, rediteljica i umjetnički direktor Analogio festivala, arhitektica Nora Lefa, arheolog i vajar Andreas Kalakallas, dizajner Thanasis Moutsopuolos i avizualna umjetnica Nora Lefa.

Svečano zatvaranje Prve online Olimpijade kulture Sarajevo 2021. realizovat će se 19. svibnja ZOOM konferencijom i objavljivanjem Manifesta umjetnika.

U njemu će se pozvati na pravo svakog građanina na kulturu i obrazovanje, na čuvanje  zajedničke baštine i  kulturnih dobara civilizacija svijeta i na poštivanje univerzalnog prava slobode stvaranja i izražavanja, priopćeno je iz Međunarodnog centra za mir i SWF.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Brexit pogodio Veliku Britaniju teže nego što se očekivalo

Složna Braća-Mute i Ćevapi