in

HRT: Izborni superčetvrtak u Velikoj Britaniji

Slatka-Tajna.Eu

Večeras su zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najzanimljivija utrka vodi se za parlament Škotske. Ako većinu osvoji vladajuća Škotska nacionalna stranka premijerke Nicole Sturgeon, moguć je novi referendum o neovisnosti. 

Izborni superčetvrtak u Velikoj Britaniji, u kojem se biraju lokalna vijeća u Engleskoj, odnosno zastupnici u velškom i škotskom parlamentu, i nije od neke velike političke važnosti, no uvijek je prilika da se ideja o škotskoj neovisnosti stavi pred biračko tijelo.

– Budimo realni, ako poštujemo demokratska načela i ako u parlament uđe izabrana većina zastupnika koji se zauzimaju za ideju o novom referendumu o samostalnosti, onda tu nema nikakva spora i znamo što je sljedeći korak, kazala je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Britanski premijer Boris Johnson potpuno je drugačijeg stava, za njega su borba protiv pandemije i gospodarski oporavak primarna zadaća. Priče o nekom novom referendumu za njega su samo priče.

– U svakom slučaju, pričekajmo rezultate izbora, ali ja smatram da većina ljudi i u Škotskoj i u ostatku zemlje misli da sada nije vrijeme za nekakvo neozbiljno razmišljanje o novom referendumu. Pa imali smo ga prije nekoliko godina i znamo kako je završio, kazao je Johnson.

No zastupnici škotske samostalnosti tvrde – sve se promijenilo, nakon brexita većina birača glasala bi za izlazak iz Unije s Londonom. No ima i onih kojima je kraljičina kruna jedino rješenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mislim da su vladajući izvrsno odradili situaciju s pandemijom i da je to jedna vrsta glasanja za neovisnost. Ja jesam Engleskinja, ali sam za samostalnu Škotsku, kazala je Katie Doyle, pristaša vladajuće stranke SNP.

– Bolji izbor su Laburisti jer vladajući u ovom trenutku samo razmišljaju o raspisivanju novog referenduma o samostalnosti, a ja mislim baš kao i mnogi drugi da nam je mnogo bolje ostati u zajednici s Londonom, kaže Duncan McEachren, pristaša oporbenih Laburista.

Škotska je podijeljena na dva politička tabora. Prvi misli da su nakon brexita njihove osnovne gospodarske grane – ribarstvo i poljoprivreda teško pogođene, pa je neovisnost jedino rješenje, dok drugi tvrde kako samo unija s Londonom jamči siguran gospodarski oporavak nakon pandemije. U svakom slučaju lokalni izbori i njihovi rezultati, ako dovedu do referenduma – mogli bi i opet promijeniti geopolitičku kartu staroga kontinenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ŽIVIMO ODVOJENO, NASTAVLJAMO BRIGU O DJECI: Razišli se Zvonimir i Leonarda Boban

Plenković: Zabranjujemo rad nedjeljom / Bljesak.info