in

Larve brašnara kao “inovativna hrana”

Slatka-Tajna.Eu

Države članice EU postigle su dogovor da se larve brašnara mogu označavati kao “inovativna hrana” sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom, odnosno njegovim larvama.

“Korištenje kukaca za alternativni izvor proteina nije novo i redovno ih jedu u mnogim dijelovima svijeta”, ističe Komisija.

Iz Komisije su naveli da je ovo prvi put da je neki kukac odobren za hranu u EU, ali su napomenuli da su se u nekim državama članicama i ranije mogli konzumirati.

Velikog žutog brašnara moraće jasno označavati kao takvog kada ga koriste u prehrambenim proizvodima, posebno da bi upozorili ljude koji bi mogli biti alergični.

Kukci se mogu koristiti za burgere, proteinske šejkove i za keks.

Komisija navodi da za sada postoji još 11 zahtjeva da se kukci koriste za “novu hranu” u EU, pa će ih razmotriti Evropska agencija za bezbjednost hrane, prenosi Dojče vele.

Naučnici godinama ističu da je veliki žuti brašnar nutritivno veoma vrijedan, s puno proteina i zdravih masti.

Larve se mogu brzo uzgojiti u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni skrob i krompirovo brašno. Odavno se mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Drugi “Bijeljina Meet Up” održat će se 5.maja

Zorovi macole / radovi na kuci, 2021