in

Što je povezalo Gabrijelu Žalac i Josipu Rimac?

Slatka-Tajna.Eu

Pomalo zaboravljene nekadašnje političke zvijezde HDZ-a, Josipa Rimac i Gabrijela Žalac, ponovno su osvojile naslovnice. Ovaj put ne zbog kuća i automobila, nego povezanosti u aferi Vjetroelektrane. Bivša ministrica i državna tajnica, sumnja USKOK, nedopuštenim su pritiscima investitoru u vjetropark Krš Pađene pokušale ishoditi što povoljniji kredit.

– Moramo svugdi stavit svoje ljude.

Stoji u jednoj od poruka bivša državne tajnice, koja je zbog afere “vjetroelektrane” završila u Remetincu.

– Ja sam više detalja doznala od vas, nego što sam ih i sama znala, rekla je Josipa Rimac novinarima u rujnu prošle godine.

A zbog neznanja ili neopreza inkriminirajuće su joj poruke ostale u mobitelu pa detalji njezina života i rada dospijevaju u javnost mjesecima nakon izlaska iz pritvora. Od 2017. do uhićenja u svibnju 2019., tvrdi USKOK, zbog vjetroelektrane Krš Pađene Josipa Rimac kontaktirala je, osim sa samim državnim vrhom, i s predstavnicima najmanje deset ministarstava, nadzornih odbora i banaka.

No budući da pregovori s bankama nisu išli u očekivanom smjeru – u ljeto 2018. u “igru” ulazi ministrica Gabrijela Žalac.

 – Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna, napisala je Žalac Rimac.

Sudeći prema intenzitetu poziva i poruka koje je slala onima koji su mogli pomoći da tvrtka C EMP u vlasništvu Milenka Bašića, prijatelja Josipe Rimac, dobije što povoljniji kredit, Žalac sigurno nije bila kao kuhana noga.

– Nadam se da ću uspjet odradit i dat ću sve od sebe, jer je čovjek legenda, poručuje Žalac.

– Je. I to godinama, dodaje Rimac.
– Reći ću i šefu da nije normalno to što mu rade, odgovara Žalac.

Baš kao što je i najavila, Žalac je kao članica Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj bila odlučna u namjeri da dobrom prijatelju dobre prijateljice pomogne u pokušaju da ishodi kredit od 130 milijuna eura, inače višestruko veći od limita određenog za državno financiranje.

Napori nisu urodili plodom

No napori dvojca Rimac – Žalac ipak nisu urodili plodom. Na putu su im se ispriječili predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko i predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić, koji se unatoč pritiscima, kako su svjedočili istražiteljima, napornih i upornih prijateljica, nisu dali impresionirati.

– Pazi na moje poduzetnike, poručila je Rimac Vuiću.

– Jesi se zbrojio oko mojih?, upitala ga je.

Rimac je Vuiću učestalo slala poruke u kojima je za Bašića tražila pogodnosti, a on joj je poručivao da će joj, ako uspije realizirati traženi kredit,”biti vječni dužnik”.

– Od jutra radim na HBOR-u, kontaktirala sam i Marića i Žalac, poručila je Rimac.

– Daj ih pritisni danas da daju povećanje, daje upute Bašić.

– Danas idem u HBOR, odgovara mu Rimac.

– Milenko je kod Tamare, podrži ga malo. Vjetropark je u izgradnji, napisala je Rimac ministru financija Mariću.

– Sad sam s ministrom Pavićem i onda mi dolazi Oleg, poručuje Rimac.

– Moraš slomit Marića, piše Bašić.

Bašić ih častio odmorom

Poruke otkrivaju ne samo modus operandi moćnih prijateljica, nego i planove za odmor kojim je Bašić častio Rimac. Tako je ona uz Gabrijelu Žalac na nagradno jedrenje povela i Ružicu Njavro, tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede, također osumnjičenu u istrazi s Rimac.

– Bila sam s Ruškom i slažemo pakleni plan, napisala je Rimac.

– Ajde, odgovara Žalac.

– Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza, piše Rimac.

– Otmite me, kaže Žalac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Idemo nas tri, možemo povesti Katu i Megi i isplovljavamo, ali nitko ne smije znati. Jednostavno moramo pobjeći, nas dvije smo sve smislile i brod i sve i nitko neće znati di smo. Bit će nam super. To su tri noći, danas sam sve dogovorila. Imam prijatelja koji voli i tebe i mene i Rušku i stalno pitaju za tebe, a više od svega su dragi prijatelji, pojašnjava Rimac.

– Luda si ko šiba, odgovara joj Žalac.

Marić važan za realizaciju projekta

Posebno im je važan za realizaciju projekta bio i ministar financija Zdravko Marić.

– Dogovorila sam ti novi sastanak s Marićem, poručila je Rimac.

– Ti si kraljica, kaže Bašić.

– Još da to odradimo i idem za vikend u Veneciju da se malo odmorim, a onda u nove radne pobjede, dodaje Rimac.

Prema ispisima poruka iz njezina mobitela, uz lobiranje za Bašića, koji joj je to, kako sumnja USKOK, mjesečno plaćao 40.000 kuna, Rimac je stizala pomagati i drugima vezano za zapošljavanje, kontaktirala je sa sudovima, zvala carinu, Hrvatske šume…

– Pa ja volim sve ljude, sve drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koje nisu iz moje stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek, kazala je Rimac.

Unatoč aferi, za Rimac se našlo mjesta i u Plenkovićevoj vladi

Iako se njezina politička moć vezivala za Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, za nju se našlo mjesta i u Plenkovićevu HDZ-u. I to unatoč aferi zbog koje je 2017. stradala još jedna dobra prijateljica. Anamarija Radić, osuđena jer je tročlanoj obitelji Rimac omogućila da se skući. I to preko svake mjere.

– Poduzela je niz protuzakonitih radnji kojima je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućila neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 m2, stoji u optužnici.

Dok se zbog manjka dokaza odustalo od kaznenog progona bračnog para Rimac, Radić je, uz rad za opće dobro, državi morala vratiti gotovo pola milijuna kuna. Zanimljivo je i kako je Radić, koja je zbog te afere izgubila radno mjesto, odmah zbrinuta na mjestu voditeljice službe za EU i druge projekte Crvenog križa, čija je potpredsjednica bila Josipa Rimac.

Nakon što je iste godine poražena na lokalnim izborima, kninska je kraljica, kako su je zvali, zbrinuta na mjestu državne tajnice u Ministarstvu uprave Lovre Kuščevića. Kada je on morao otići, ona je ostala. Sve dok i sama nije postala pretežak teret.

Kraj političke karijere Gabrijele Žalac

– Nema nedodirljivih, poručio je premijer Andrej Plenković.

– Premijeru sam, kad sam davala policijski iskaz, ponudila svoju ostavku. Jednostavno sam u stanju šoka. Meni je najvažnije da je malenoj dobro, rekla je Žalac nakon nesreće.

Kraj političke karijere Gabrijele Žalac počeo je kada je automobilom kojim je upravljala bez valjane vozačke dozvole udarila djevojčicu iz svog susjedstva. Zatim je otkriveno da joj je u dvorištu parkiran Marcedes čije vlasništvo nije znala jasno objasniti.

– Stajao je u mom dvorištu iz određenog razloga jer je moj brat dovezao auto kod mame i nema se gdje parkirati. Govorim u automobilu koji su moji roditelji kupili prije dva mjeseca, on je rentan prema ugovoru o najmu, objašnjavala je Žalac.

Osim medija, za udar na svoj lik i djelo tada je prozvala i stranačke kolege, što nije bilo baš najbolje primljeno.

– Možda je netko sabotira i protiv nje lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

No točku na i njezina ministarskog mandata, baš kao i svojedobno izbora pića, stavio je premijer Plenković.

Uz to što je se već sumnjiči da je preko Rimac za svog brata tražila pomoć pri polaganju državnog ispita, u novoj se proširenoj istrazi USKOK-a, i Žalac sumnjiči za lobiranje u korist Bašića. Prijateljstvo bivših stranačkih uzdanica koje je počelo kavama i šopinzima, očito je imalo svoju cijenu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rusi napali Inzka: Izvještaj je pun laži, a OHR diže tenzije u BiH / Bljesak.info

301 Moved Permanently