in

Rusi napali Inzka: Izvještaj je pun laži, a OHR diže tenzije u BiH / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je kritizirala izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a. Predstavnica Rusije Anna Evstigneeva kazala je da Inzkov izvještaj nije izbalansiran i ne odražava pravu situaciju u BiH.

Dodala je da je visoki predstavnik informacije vadio iz konteksta, te da zabrinjava trend njegovog povećanog miješanja u pitanja na terenu.

Sve probleme, kako tvrdi, pripisivao je Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio “iluziju” dalje potrebe za ostankom OHR-a.

Dodala je da je Inzko predstavio svoju verziju događaja, te je od njega zatražila da se prestane ponašati kao da je iznad zakona. Također je predložila da Vijeće sigurnosti pročita izvještaj koji je sačinila Republika Srpska.

“Situacija u BiH je stabilna, nije prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podliježemo panici koju vještački diže visoki predstavnik”, kazala je Evstigneeva, te ustvrdila da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmjeni Ustav i da se ukinu entiteti.

“Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmjena Daytona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Daytonski sporazum mogu imati ozbiljne posljedice po Balkan i Europu”, kazala je Evstigneeva.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Novi potez Duška Tošića svima otkriva kakav je zaista njegov i Karleušin brak! Ovo su detalji!

Što je povezalo Gabrijelu Žalac i Josipu Rimac?