in

Francuska: Nema zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bisera Turković razgovarala je danas telefonski s Jean-Yves Le Drianom, ministrom vanjskih poslova Republike Francuske.

U fokusu razgovora su bile europske integracije te borba protiv pandemije koronavirusa. Ministrica Turković je istakla kako se epidemiološka situacija u BiH stabilizirala te da naša država tek očekuje značajniju isporuku naručenih cjepiva.

Turković je naglasila da u BiH postoje političke snage koje aktivno rade na reformama, uključujući i provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, i ispunjavanju uvjeta za napredak ka EU te da uprkos negativnoj retorici većina građana i dalje snažno podržava Europski put i put ka NATO.

Ona je informirala francuskog kolegu da su samo institucije BiH ovlaštene da iznose zvanične stavove te da su sve ostalo stavovi bez legitimiteta na međunarodnoj političkoj sceni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar Le Drien je istakao da Republika Francuska čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te stoji pri stanovištu da nema zatvaranja Ureda visokog predstavnika prije nego za to budu ispunjeni svi preduvjeti.

Razgovaralo se i o francuskoj pomoći u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te o potpisivanju Sporazuma o Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) što će doprinijeti povećanju francuskog angažmana i pomoći Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NA VELIKU SREĆU, DOŠLO JE DO SARADNJE: Indira Levak udružila snage sa “bratom Halidom”

Sarajlija objavio video za ibreta: “I sad vi meni recite na šta se vi žalite?!”