in

Na današnji dan rođena su dva bosanskohercegovačka velikana, Josip Katalinski i Mustafa Nadarević…

Slatka-Tajna.Eu

Drugog maja 1948.godine u Sarajevu, rođen je jedan od najvećih igrača sarajevskog Željezničara, Josip Katalinski Škija. Isti dan ali 1943.godine, u Banjoj Luci je rođen jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca, Mustafa Nadarević.

Škija je igrao na poziciji odbrambenog fudbalera i u dresu Željezničara je u periodu od 1965.-1975. ubilježio 269 nastupa i postigao 48 golova.

Nadarević je svoju karijeru započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina. U filmu ”Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, “Kuduz” samo su neki od projekata na kojima je radio. Kao redatelj debitirao je 1992. godine s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga je postavio još nekoliko većih predstava. Mustafa Nadarević je i vlasnik nekoliko nagrada, a dobio je između ostalog tri Zlatne arene i Lovorov vijenac. Publiku je najviše osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Traders Elite – Premium Forex Signals — Traders Elite

Zavirite u dom Lea Messija vrijedan 7.3 miliona dolara