in

Јedinstvena farma jelena na Ozrenu

Slatka-Tajna.Eu

Zanimljiva priča o farmi jelena lopatara, koja se nalazi u selu Konopljišta, na vrhu Ozrena. Ova farma jedinstvena je u Republici Srpskoj.

Krase ih rogovi po kojima su dobili naziv jeleni lopatari. Ovo je vrijeme kada mijenjaju izgled, pa im prvo opadne dlaka, a potom i rogovi.

„Sada trenutno oni mijenjaju malo dlaku, kasnije će biti ljepši, dobiju tačkice neke kao crvenkaste. Rogovi im padaju, počeli su otpadati ove godine nešto ranije i onda do oktobra narastu ponovo“, kaže Živko Blagojević, sa farme jelena na Ozrenu.

Na farmi je oko 40 jelena, košuta i lanadi o kojima brine Živko Blagojević iz ozrenskog sela Boljanić. Vlasnik farme Dragan Vasiljević prve jedinke jelena lopatara nabavio je prije desetak godina . Pare se u jesen i za najdalje dva mjeseca stići će prinove . Prošle godine bilo ih je desetak.

„Bez obzira vi malom ne možete ni prići je ono nakon par sati ustaje, ali ga ne bi smjeli ni dirati jer ga majka ne bi prihvatila“, dodaje Blagojević.

Veseli i razigrani su stanovnici farme u selu Konopljišta. Njihova ljepota i gracioznost privlače poglede ljudi koji ovdje dolaze da ih slikaju i provedu koji sat u čistoj prirodi, daleko od svega. I oni su se prilično navikli na ljude, ali na distanci. U Sloveniji i Hrvatskoj farme jelena prava su atrakcija . Meso je skupo i cijenjeno u zapadnim zemljama. Ozrenska farma mogla bi imati značajno mjesto na turističkoj mapi, ali trenutno je samo skup hobi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Služe naravno rogovi kao trofej. U zadnje vrijeme se nešto što se tiče rogova prodavalo kad se rade lusteri. I meso naravno jede se, samo nije puno prodavano zato što vjerovatno ovdje slabija platežna moć“, nastavlja priču Živko Blagojević.

Farma je ograđena, ali prisustvo drugih divljih životinja na planini stalna je opasnost. Zato društvo prekrasnim jelenima prave šarplaninac i tornjak, pored kojih su jeleni sigurni i zaštićeni.

(RTRS)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SEKA ALEKSIĆ POKRADENA NASRED ŠETALIŠTA! Oglasila se i lopovu poslala gospodsku poruku!

STIŽU RODE U “PAROVE”?: Neda i Tirke žele da osnuju porodicu