in

PCR testovi trima kompanijama donijeli ogroman prihod

Slatka-Tajna.Eu

Ako se mora na put, nema druge: treba obaviti PCR test za koronu. A on košta – i u Njemačkoj će ga vjerojatno napraviti laboratorij Synlab. Posao ide tako dobro da su izašli na berzu.
U većini zemalja, ako se želi preći državna granica je potrebno predočiti negativni test na korona virus. Najbolje “pravi”, dakle PCR test: na primjer u Hrvatsku se putnici puštaju i s negativnim “brzim” testom, ali u roku od 10 dana je potrebno opet ići na testiranje. Da bi se izbjegla gnjavaža, zato je najbolje odmah na PCR-test.

Realnost jest da vas, posebno među državama Schengena i mada je obaveza, jedva ko i pita, imate li test dok je jasno kako cestama samo prolazite kroz tu zemlju: inače bi se neminovno stvorile beskrajne kolone na granicama.

Ali u Njemačkoj, ako se odlučite na “pravi” test su i cijene veoma različite: od 70 do više od 100 eura. Za četveročlanu porodicu koja kreće na put – to je već mali kapital jer se opet mora testirati i prije povratka.

Kad se tako odabere mjesto u Njemačkoj gdje će se ići na testiranje, zapravo je velika vjerovatnost kako će vaš uzorak biti obrađen u jednom od  20 – od ukupno 47 laboratorija kompanije Synlab. To je kompanija koju je još 1998. osnovao ljekar laboratorijske medicine Bartolomäus “Bartl” Wimmer još pod nazivom “Synlab Udrženje nezavisnih laboratorijskih ljekara”.

Kompaniji je i prije pandemije išlo dobro jer nude čitav spektar laboratorijskih pretraga, kako za ljekare tako i za veterinare. Ali korona je tek ispala blagodat za kompanije takve vrste: prošle godine je provela 11,6 miliona PCR testova i samo to im je stvorilo 620 miliona eura prometa od ukupno 2,6 milijardi prometa čitavog koncerna. Za nas nesretna 2020. je tom koncernu tako donijela porast prometa od čitavih 38 posto.

Ove godine računaju na novi porast od 17 posto jer neumorno šire ponudu, pogotovo kad je riječ o koroni. Već nude i testove kod kojih se uzorak ne uzima štapićem iz nosa ili ždrijela, nego se analizira tekućina s kojom je osoba isprala grlo – što je naravno mnogo ugodnije. Tu je i test za mališane: takozvana “testna lizalica” koja će sigurno naći mušterije kad na primjer treba testirati čitav dječji vrtić ili osnovnu školu.

Synlab iz Münchena je uvjerljivo najveći njemački laboratorij: konkurent je Bioscientia iz Ingelheima koja ostvaruje promet od jedva 280 miliona eura. Ali konkurencija vreba iz inozemstva: i Bioscientiju je “progutao” australski gigant u području laboratorijske pretrage Sonic Healthcare, a u Evropi su trenutno najveći švicarski koncern Unilabs i francuski Eurofins Scientifics.

Francuzi, makar u Njemačkoj još imaju samo dva laboratorija, također imaju razloga biti zadovoljni koronom: samo u prvom kvartalu ove godine su ostvarili promet od 1,6 milijardi eura, plus od 41 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A oni već jesu izlistani na berzi i vrijednost dionica Eurofins Scientific je trenutno negdje oko 15,8 milijardi eura.

To je put kojim je sad krenuo i njemački Synlab. Doduše prvog dana prometa dionicama im je donio “samo” četiri milijarde eura, znatno manje nego što su planirali. Razlog tome je i što su cijenom dionica od 18 eura počeli na donjoj granici predviđene vrijednosti, a i tako na berzi možda nisu tačno znali, šta je ta kompanija doista – jer od 27,5 miliona dionica je gotovo sedam miliona ostalo neprodano.

No u Synlabu su uvjereni kako će se to brzo pročuti. Samoj kompaniji od tog prihoda treba stići oko 400 miliona eura s kojima želi podmiriti dugove i širiti se akvizicijom drugih laboratorija.

 

Objava PCR testovi trima kompanijama donijeli ogroman prihod pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Danijela Dvornik o kćerkinoj torbi: Za njenu cijenu mogla bih otplatiti kredit

USPJETI I PROBITI SE U SVIJETU MODELINGA NIJE LAKO, ALI NIJE NI NEMOGUĆE: Ko su najplaćenije manekenke na svijetu danas