in

Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od pričešća kašičicom

Slatka-Tajna.Eu

Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od pričešća kašičicom. Iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa uoči uskršnjih i prvomajskih praznika poručuju da žele da izbjegnu scenario koji se desio u februaru tokom praznika Dan državnosti, kada je u Srbiji bila pogoršana epidemiološka situacija.

Međutim, tokom uskršnjih praznika se očekuje povećan broj vjernika u hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na liturgijama. Kao i pričešćivanja. Obred prilikom koga vjernici djele istu kašičicu.

Ove godine se poklapaju Međunarodni praznik rada i Uskrs koji pravoslavni vjernici obilježavaju po julijanskom kalendaru 2. maja.

Crkva se još nije oglasila

Srpska pravoslavna crkva se još nije javno oglasila sa uputstvom za ponašanje sveštenstva i vjernika u hramovima. Na sajtu te crkve, koja je u Srbiji većinska, objavljen je i raspored liturgija širom Srbije. U njemu se ne poziva na poštovanje mjera.

RSE se obratio SPC-u sa upitom kako će biti organizovane službe u crkvama tokom Uskrsa. Da li je ograničen broj vjernika koji mogu da prisustvuju liturgijama. Te kako će se obavljati pričešće. Međutim, do zaključenja ovog teksta odgovor nisu dobili.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije naveo je, u Uskršnjoj poslanici, da njene “misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima”. Naročito ka inficiranima korona virusom. Kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju.

Jedna kašičica

Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće i radija Glas crkve šabačke eparhije rekao je za RSE da crkva i sveštenstvo preporučuju vjernicima da se najstrožije pridržavaju mjera. Koje propisuju medicina i Krizni štab. Nošenje maski, potrebna distanca, održavanje higijene ruku, vakcinacija.

“Mi u našoj eparhiji savjetujemo da sveštenici pošto nije hladno vrijeme, kada se popuni crkva u skladu sa epidemiološkim mjerama. Vernicima savetuju da stoje ispred crkve”. Naveo je Ranković.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DUHOVITA OBJAVA PRIJE LJETA: Barbara Kolar je sve nasmijala

Ne ometajte ga, Čović ima pun raspored tijekom svibnja i lipnja / Bljesak.info