in

Snažne poruke koje je uputio američki predsjednik Joe Biden dugo će odjekivati planetom: “Amerika ponovo kreće naprijed!”

Slatka-Tajna.Eu

“Amerika ponovo kreće naprijed”, poručio je američki predsjednik Joseph Biden na početku obraćanja članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa.

U svom prvom obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, predsjednik Joe Biden je zagovarao svoj ambiciozni plan za obnovu infrastrukture i stvaranje novih radnih mjesta, govoreći o vladi kao o pogonskoj sili za dobrobit.

Pred početak govora bile su vidljive promjene u tradiciji: iza predsjednika, po prvi put u povijesti Sjedinjenih Država, sjedile su dvije žene, po svojim funkcijama najviši zvaničnici zemlje iza samog predsjednika – potpredsjednica Kamala Harris i predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

“Gospođo predsjedavajuća i gospođo potpredsjednice, nijedan predsjednik nikad nije izgovorio te riječi na ovom podijumu. Bilo je krajnje vrijeme”, rekao je Biden.

Ispred predsjednika, umjesto uobičajenih oko hiljadu članova Kongresa i njihovih gostiju, sjedilo je dvije stotine članova Kongresa i tek šačica drugih zvaničnika i gostiju. Razlog: pandemija i obavezna fizička udaljenost.

Američki predsjednik je ukazao da se Sjedinjene Države sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje dvadeset prvi vijek.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj djece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mjesta u roku od 100 dana. Više radnih mjesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsjednika”, istakao je Biden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najznačajnijim još od Drugog svjetskog rata.

“Iskoristićemo ga da zamijenimo 100 odsto cijevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu”, rekao je Biden – dodavši tome i planove u borbi protiv klimatskih promjena.

Založio se da Sjedinjene Države preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija – koje ne zagađuju životnu sredinu.

“Nema razloga da se dijelovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu”, rekao je američki predsjednik – označivši potpredsjednicu Kamalu Harris kao zvaničnicu koja će predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mjesta.

Iznio je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vrijeme pandemije COVID19 – dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno hiljadu milijardi dolara.

“Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini”, podvukao je Biden.

Poručio je da su Sjedinjene Države u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost prije stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, rekao je Biden.

Prema njegovim riječima 90 procenata američkih građana živi na manje od pet milja (osam kilometara) od punktova za vakcinaciju protiv COVID19.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, poručio je američki predsjednik u obraćanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju koronavirusa, uključujući i vakcinaciju bio jedan od najvećih logističkih dostignuća u Americi.

Jedna od najnestrpljivije očekivanih tema govora bila je imigracijska kriza na američkoj južnoj granici. Biden je pozvao članove Kongresa da poduzmu akciju po pitanju imigracije, rekavši da je predugo to pitanje bilo previše politički podijeljeno.

“Prekinimo naš iscrpljujući rat oko imigracije,” rekao je predsjednik. “Više od 30 godina, političari govore o reformi imigracije, ali ništa nismo uradili oko toga. Vrijeme je da to sredimo.”

One kojima se ne sviđa njegov plan je pozvao da “u najmanju ruku usvoje ono oko čega se svi slažemo,” dodavši da treba pružiti zaštitu mladim nedokumentiranim imigrantima, poznatim kao “Dreamers”, jer je to stvar oko koje može doći do kompromisa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Biden je tek kratko spomenuo val priliva migranata na južnoj granici, oko kojega mu stižu kritike i od Demokrata i od Republikanaca.

“Moramo razmotriti uzroke problema zbog kojih ljudi bježe, posebno ka našoj južnoj granici, iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora. Nasilje, korupcija, bande, politička nestabilnost, glad, uragani, zemljotresi, prirodne katastrofe.”

Predsjednik je izrazio uvjerenje da će se potpredsjednica Harris uspješno nositi s tim pitanjem, nakon što ju je nedavno imenovao da predvodi napore oko imigracijske krize.

Američki predsjednik je rekao da je kineskom predsjedniku Ši Đinpingu rekao da će, kako se izrazio, svestrano, braniti američke interese – uključujući globalnu ekonomiju.

„Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika – kao što to činimo sa Sjevernoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da da bismo započeli sukob – već da bismo ga spriječili”, ukazao je američki predsjednik.

Govoreći o Rusiji – precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se miješa u izbore održane 2020. kao i cyber napade počinjene u Americi.

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD-u, kojim su posljednjih dana bili pogođene države Džordžija i Kolorado, Biden je istakao da je potrebno primijeniti striktnije zakone. Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u regulativi koji otežavaju temeljnije provjere korisnika naoružanja i razornije municije.

“Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres djeluje”, rekao je Bajden.

Takođe, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju 2020. preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

“Svi smo vidjeli koljeno nepravde na vratu crnačke Amerike. Sada je trenutak za stvarni napredak”, poručio je Biden.

Predsjednik Biden se na kraju govora osvrnuo na napad na zgradu Kongresa, 6. januara, kada je masa pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa – u cilju preokreta rezultata izbora – provalila u Kongres, zaposjevši i samu dvoranu u kojoj je držao govor u srijedu navečer.

“Pobuna je bila egzistencijalna kriza, test da se vidi može li naša demokracija preživjeti,” rekao je Biden i zaključio: “Preživjela je.”

No, ostaju mnoga pitanja, i Biden je sljedeću fazu svog predsjedničkog mandata formulirao kao test preživljavanja demokracije da bi se pokazalo da predstavnički oblik vlade može odoljeti stranačkoj blokadi i djelovati na temeljnim poljima.

“Može li naša demokracija odgovoriti na najnužnije potrebe našeg naroda? Moramo dokazati da demokracija još uvijek funkcionira. Da vlada još uvijek funkcionira.”

Alternativa, rekao je, je pobjeda za velike diktature. Premda nije spomenuo Kinu, prijeteća supersila je pokazala efikasnost s kojom se može uzdignuti autokratska vlada. “Autokrati neće zadobiti budućnost,” rekao je Biden i dodao: “Nikada nije bilo pametno kladiti se protiv Amerike. I još uvijek nije.”

“U ranijem periodu kada je naša demokratija bila na iskušenjima – Frenklin Ruzvelt nas je podsjetio da je potrebno da svako od nas uradi svoj dio posla. To je sve što tražim… Da svi uradimo svoj dio posla. Ako to učinimo, suočićemo se sa ključnim izazovima, i dokazati da je demokratija trajna i snažna”, poručio je Biden.

Odgovor na njegovo izlaganje uputio je Tim Skot, republikanski senator iz države Sjeverna Karolina, kritikujući poteze koje je povukla američka administracija od kada je preuzela mandat.

Izvor: VOA

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dragani Mirković nude milione da proda televiziju

Zašto (pogrešno) ne volimo ose