in

RADNO U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Dodik, Džaferović i Komšić primili ministra vanjskih poslova Japana (FOTO)

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/05/cvlanovi-predsjednistva-motegij-toshimitsuom-696×464.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/05/cvlanovi-predsjednistva-motegij-toshimitsuom-696×464.jpg”,”caption”:”Foto: AA”,”bg”:”bebbb9″},{“img”:”/img/vijesti/2021/05/cvlanovi-predsjednistva-motegij-toshimitsuom_4-1024×683.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/05/cvlanovi-predsjednistva-motegij-toshimitsuom_4-1024×683.jpg”,”caption”:”Foto: AA”,”bg”:”a8845e”}]

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Japana Motegijem Toshimitsuom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine informisali su ministra Toshimitsua o aktuelnoj socioekonomskoj situaciji u BiH i bh. putu ka punopravnom članstvu u EU. Ministar Toshimitsu naglasio je da će Japan nastaviti sa podrškom BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

Istaknuli su da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u Bosni i Hercegovini, gdje se prioritetna područja pomoći odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar Toshimitsu je informisao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko 8 miliona KM koja će se realizovati u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana. Ova sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom.

Kazao je i da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM, a sporazumi o realizaciji obje donacije su potpisani danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj situaciji s pandemijom koronavirusa. U tom kontekstu, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nastavak reforme radnog zakonodavstva – Business Magazine

RIZO HAMIDOVIĆ O PANDEMIJI I KRIZI NA ESTRADI: Meni je Vučić poslao 100 eura