in

NA OVO SE DUGO ČEKALO: U Kantonu Sarajevo više oporavljenih od novozaraženih, nažalost…

Slatka-Tajna.Eu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je evidentirano 45 novozaraženih osoba koronavirusom. U istom periodu, 74 osobe su se oporavile od Covid-19 infekcije.

Od ovog broja novozaraženih, njih 28, odnosno 66,22 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su dva pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 526 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 889 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 3.943 naša sugrađanina.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 51.992 osobe zaražene koronavirusom, kao i 49.883 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 47, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 78.

Trenutno je u KS hospitalizirano 185 pacijenata, i to u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 113, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 72 pacijenta.

Na respiratoru su četiri pacijenta, tri na KCUS-u i jedan pacijent u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 22 pacijenta, a u Općoj bolnici njih 10.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 12 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 420 pacijenata, od kojih je sedam transportovano u Opću bolnicu, a devet na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 58, u Novom Gradu 23, u Semizovcu 19 i na Ilidži 10.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 289.

Covid-pozivni centar je zabilježio 372 poziva, a obavljeno je 197 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, navedeno je ovog jutra iz Vlade KS.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VAR od sljedeće sezone u Srbiji

MALO KO ZNA DA JE POZNATI PJEVAČ BIO VELIKA LJUBAV MARINE TUCAKOVIĆ: “Ostavio sam je zbog mlađih i ljepših”