in

DOBRE VIJESTI IZ BRUXELLESA: Naredne sedmice počinje redovna isporuka vakcina državama Balkana

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/05/s_ejd.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/05/s_ejd.jpg”,”caption”:””,”bg”:”5b62ca”}]

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, ukupno će 651.000 doza “BioNTech/Pfizer” vakcina biti sedmično isporučivano od početka maja do avgusta. Ovo će osigurati vakcinisanje svih medicinskih radnika koji su na prvim linijama odbrane od koronavirusa i nekih od najugroženijih grupa.

Várhelyi je rekao: “Putujem na zapadni Balkan kako bih prenio jasnu poruku da nam je stalo! Stalo nam je do naših partnera i njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što i činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači!”

I ministrica Bisera Turkvić potvrdila je dolazak značajnijeg kontingent vakcina protiv koronavirusa iz Evropske unije (EU) za Bosnu i Hercegovinu.

„Dobili smo potvrdu da će prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije, a koji će biti plaćen iz IPA fondova, stići u utorak te da će isporuke ubuduće biti redovne“, napisala je Turković na Twitteru.

“Građani su zahvalni EU-u i državama članicama, posebno Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, koji doprinose borbi protiv #COVID19”, istaknula je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Johann Sattler također je potvrdio da sljedeće sedmice stiže vakcina “BioNTech/Pfizer” za BiH.

“Europska unija brine o BiH. Osim što smo pružili medicinsku pomoć u cijeloj BiH u vrijednosti od 7,76 miliona eura, započet ćemo sljedeće sedmice i isporuku vakcina protiv Covida-19“, napisao je Sattler na Twitter profilu.

 

Ranije je objavljeno da će od ukupnog kontingenta vakcina (651.000 doza) BiH dobiti najviše od svih država zapadnog Balkana –  214.000. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS pozvalo poslovne subjekte da podnesu zahtjev za dodjelu pomoći

ELECTRA ELITE ŠOKIRA: Prostitucija nije težak posao