in

“Zmajevi” u grupi smrti na Evropskom prvenstvu 2022. godine

Slatka-Tajna.Eu

Muška košarkaška reprezentacija BiH igraće u Grupi B na Evropskom prvenstvu 2022. godine, zajedno sa selekcijama Njemačke, Litvanije, Francuske, Slovenije i Mađarske, odlučeno je žrijebom u Minhenu.

Izvučene su četiri grupe sa po šest ekipa, od kojih će po četiri proći u osminu finala. Bh. košarkaši dobili su izrazito jaku grupu, s obzirom na to da su bili smješteni u posljednji, šesti jakosni šešir prema FIBA rang-listi, na kojoj BiH zauzima 43. mjesto.

Iz prvog šešira dobili su Francusku, iz drugog Litvanija, a iz trećeg najtežeg mogućeg protivnika, aktuelnog prvaka Evrope Sloveniju. Uz sve, tu je i domaćin Evrobasketa Njemačka, kao i reprezentacija Mađarske.

“Grupa je teška, dovoljno je samo pogledati sve te reprezentacije, suvišno je govoriti bilo šta, jer se zaista radi o velikim timovima. Na nama je da odradimo pripreme na najbolji mogući način, spremit ćemo se i hrabro ‘se potući’ sa svima. Važno je da budemo fokusirani na sebe i našu igru u svakoj utakmici. Danas je u sportu sve moguće. Nadam se da će se steći uslovi tako da imamo i podršku naših navijača”, izjavio je reprezentativac BiH Emir Sulejmanović.

Od ostalih grupa vrijedi izdvojiti onu u kojoj se nalaze Srbija, koja je dobila na papiru najlakšu grupu. “Orlovi” su imali popriličnu sreću uz žrijebu, kao jedan od nosilaca za protivnike su dobili Češku, Poljsku, Finsku, Izrael i Nizozemsku. U zahtjevnu grupu upala je Hrvatska, koja će se za prolaz u narednu fazu takmičenja boriti sa Italijom, Grčkom, Estonijom, Ukrajinom i Velikom Britanijom.

Podsjetimo, izabranici Vedrana Bosnića su plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta izborili nakon što su osvojili prvo mjesto u kvalifikacionoj Grupi H, u kojoj su se nalazili Grčka, Letonija i Bugarska.

Bh. tim je ostvario pet pobjede i jedan poraz, što ju je učinilo najuspješnijom reprezentacijom kvalifikacija. Evropsko prvenstvo održaće se u Češkoj Republici, Gruziji, Njemačkoj i Italiji od 1. do 18. septembra 2022. godine. Utakmice prvog dijela igrat će se u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Kelnu, a od osmine finala pa sve do finala susreti će biti na programu u Berlinu. Titulu prvaka Evrope osvojenu 2017. godine brani reprezentacija Slovenije.

Grupa A

Gruzija

Turska

Španija

Rusija

Belgija

Bugarska

Grupa B

Njemačka

Litvanija

Francuska

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Slovenija

Mađarska

BiH

Grupa C

Italija

Estonija

Grčka

Hrvatska

Ukrajina

Velika Britanija

Grupa D

Češka

Poljska

Srbija

Finska

Izrael

Nizozemska


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Raste interes bh. dijaspore za investiranje u BiH – najavljene investicije i pokretanje proizvodnje do kraja 2021

TUŽNE VIJESTI: Fran Pujas će teško podnijeti gubitak