in

Federalni inspektori u aprilu zbog kršenja epidemioloških mjera firme kaznili sa 78.460 KM

Slatka-Tajna.Eu

U toku aprila 2021. godine, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 415 nadzora u vezi sa poštivanjem mjera i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva na području sedam kantona (Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski i Bosanskopodrinjski kanton), pri čemu je evidentirano 49 prekršaja. Izdato je  49 prekšajnih naloga s finansijskim teretom od 78.460 KM, izdata 44 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o zabrani rada fizičkim licima, te 122 upozorenja koja se odnose na neprovođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i dopunjavanje dezinfekcionih sredstava u dezobarijere.

“Najčešća kršenja minimuma obaveznih mjera su uočena na području Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog  i Zeničko-dobojskog kantona, i to u trgovinama i ugostiteljstvu, dok je kod izvjesnog broja privrednih društava i općina utvrđeno da nije usvojen krizni plan pripravnosti ili se on ne provodi dosljedno.

U kontekstu preventivno-korektivnog djelovanja inspektora u tolerantnim odstupanjima i nepravilnoj primjeni naloženih mjera, subjektima nadzora su izdata upozorenja ili je naređeno otklanjanje nedostataka, u kojem slučaju je subjekt nadzora nakon otklanjanja obavijestio postupajućeg inspektora.

Pojačani inspekcijski nadzori na području FBiH se nastavljaju provoditi intenzivno, do stabilizacije epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a inspekcijski organi nastavljaju poduzimati sve mjere iz svoje nadležnosti s primarnim ciljem zaštite zdravlja stanovništva. Pritom, zbog negativnog uticaja pandemije na poslovni sektor, posebnu pažnju posvećujemo procjeni stepena i rizika uočenih nepravilnosti, kako bismo pravedno balansirali ishode našeg djelovanja. Na taj način, samo subjektima nadzora kod kojih se utvrde grubi ili ponovljeni prekršaji izdajemo prekršajne naloge, dok prema subjektima kod kojih se uočavaju manje nepravilnosti izričemo korektivne mjere i kontrolnim inspekcijskim nadzorom provjeravamo otklanjanje nedostataka.

Apelujemo i molimo sve privredne subjekte i građane FBiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u FBiH.

Molimo građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo”, saiopćeno je iz Uprave.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRIJETI MU ZAJEDNIČKIM EKSPLICITNIM SNIMCIMA: Maca Diskrecija ljuta na Baku Praseta jer je ostavio!

Kuman suspendovan na dvije utakmice, propušta Atletiko