in

ČITAVU REGIJU OBIĆI ĆE U TRI DANA: Varhelyi će u posjetu BiH doći…

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/04/varhelyi-pocetkom-maja-u-posjeti-bih-oliver-verhayxli_608be.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/04/varhelyi-pocetkom-maja-u-posjeti-bih-oliver-verhayxli_608be.jpg”,”caption”:”Oliver Varhelyi (Foto: Arhiv)”,”bg”:”ca9e84″}]

Ova posjeta uslijedit će kada počnu pristizati prve vakcine protiv Covida-19 koje finansira Evropska unija, prenosi RSE.

Evropska unija nedavno je postigla ugovor s kompanijom “Pfizer” kako bi region snabdijevala sa 651.000 doza vakcina, koje će se u zemljama regiona raspodijeliti između maja i avgusta ove godine.

Kako se saznaje iz izvora u Evropskoj komisiji, Varhelyi će posjetu početi dolaskom u Srbiju u ponedjeljak, 3. maja, u utorak, 4. maja, će boraviti u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a dan kasnije, odnosno 5. maja, u Albaniji i na Kosovu.

Evropska komisija je u decembru usvojila paket od 70 miliona eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u pristupu vakcinama protiv Covida-19, koje su nabavile države članice EU. Ovim sredstvima su plaćene vakcine koje će od naredne sedmice stići u region. Raspodjela vakcina će se obaviti po potrebi u državama u skladu s kampanjom vakcinacije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U tom smislu, najveći dio će dobiti Bosna i Hercegovina (214.000 doza), zatim Albanija (145.000) i Sjeverna Makedonija (119.000).

Kosovo će dobiti 95.000 vakcina, a Crna Gora 42.000 doza. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza s obzirom na to da važi za zemlju koja vrlo dobro stoji s kampanjom imunizacije građana.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Katarina Grujić osudila Taru i Ša: Preljubnicima neće biti svejedno kad čuju ove riječi!

PRIJETI MU ZAJEDNIČKIM EKSPLICITNIM SNIMCIMA: Maca Diskrecija ljuta na Baku Praseta jer je ostavio!