in

Aljbin Kurti: Srbija raštrkana, sa pipcima u RS-u

Slatka-Tajna.Eu

Aljbin Kurti, kosovski premijer je pred evropskim odborom za spoljne poslove u Briselu, odgovarao i na pitanja o tzv. velikoj Albaniji. Kazao je da su to optužbe iz Srbije dok ona zapravo pravi veliku Srbiju. Dodao je i da su raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični, jer su Srbija i Rusija ostale „raštrkane poput pipaka hobotnice“, prenosi KoSSev.

Aljbin Kurti se prvog dana radne posjetu Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom. Potom jutros i sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom. Pa ranije popodne i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i saradnju, Josepom Borrellom.

Glavna tema razgovora kosovskog premijera i evropskih zvaničnika bila je upravo – dijalog.

Aljbin Kurti: Kosovo je strana u dijalogu

Ovi kasni popodnevni sati i kraj posjete belgijskoj prestonici, obilježili su sastanci sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom von der Leyen. I evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhelyijem.

„Svjetska banka mora da se prema nama odnosi kao prema budućem članu EU. Nismo ni ‘blizu’ ni ‘komšije’ zato što smo okruženi EU“. Poručio je Kurti nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje.

Kurti kaže da je naglasio da je ovo pristup Evropske unije prema regionu.

Dodaje i to da je Varhelyija uvjerio u posvećenost reformama. Te i da su se složili da EU ne smije imati altenativu.

Evropski komesar se nakon ovog sastanka nije oglašavao.

Sa druge strane, nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen, Aljbin Kurti joj se zahvalio na podršci u vezi sa borbom protiv covid-19 i socijalno-ekonomskim fondom. Istakao je „njenoj posvećenosti da pomogne sa što više vakcina. Što je prije moguće“.

„Nova vlada na Kosovu fokusirana je na radna mjesta i pravdu. I šansa za EU također da pokaže da reforme funkcionišu“, poručio je kosovski premijer.

Sa druge strane, još jedna poruka nakon sastanka dvoje zvaničnika. Ovog puta od Von der Leyen. Kaže da je dobar prvi sastanak sa Kurtijem.

Njegovoj vladi je poželjela uspjeh u reformama na Kosovu. Uključujući vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„EU će nastaviti da podržava Kosovo. Uključujući vakcine u borbu protiv pandemije“, napisala je ona na Twitteru.

Za sam kraj posete kosovskog premijera Briselu, planirana je i poseta Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je u obraćanju evropskim poslanicima kazao da je „za dijalog. Ali za dobro pripremljen sa principima“.

Također je naveo da za pregovaračkim stolom „Srbija i Kosovo moraju da budu ravnopravne strane“.

Obaveza premijera Kosova

„Moja obaveza je da štitim nezavisnost Kosova. Mi smo za dijalog. Ali za dobro pripremljen dijalog sa principima. Prvo je prihvatanje stvarnosti. Nezavisnost Kosova zasnovana na Ahtisarijevom paketu predstavljala je kompromis. Otvaranje ovog paketa značilo bi otvaranje liste želja i forsiranje koje bi dovelo do neželjenih posljedica. Drugi princip je da Srbija mora da prihvati istinu i zločine i genocid koji je počinila za koje je NATO morao da bombarduje beogradski režim.

Čak ni poslije rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića. Treći princip je jednakost predstavnika. Sjedimo jednako za svakim stolom. Kosovo nije pitanje već strana u dijalogu. To se mora razumjeti prije svakog sastanka“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kurti je i pred europarlamentarcima ponovio i to da su – zapošljavanje i pravda prioritet. Bez zanemarivanja dijaloga sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja evropskih poslanika, Kurti je ponovio da Srbija treba da se normalizuje prije nego što normalizuje odnose sa Kosovom.

Takođe pred ovim Odborom govorio je o „ideji Velike Albanije“. Kazao je da se radi o optužbi Srbije protiv Kosova. Te da Srbija pokušava da napravi Veliku Srbiju.

„Velika Albanija postojala je nekoliko godina u Drugom svjetskom ratu. Srbija nas optužuje za Veliku Albaniju, a pokušava da napravi Veliku Srbiju. Ako pogledate raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični su kao i nakon raspada. Raštrkani poput pipaka hobotnice. Srbija sa Republikom Srpskom u Bosni, prosrpskih partija u Crnoj Gori. Paralelnih struktura na Kosovu i Pravoslavne crkve u Sjevernoj Makedoniji“, kazao je, također prenosi Gazeta.

Aljbin Kurti je u dvodnevnoj radnoj posjeti ovoj evropskoj prijestonici boravio u društvu dva potpredsjednika Bisnika Bisljimija i Donike Gervale Švarc.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZATRPANE DRUŠTVENE MREŽE: Džejla Ramović slavi 19.rođendan

GEST ZA POHVALU: Dušica Jakovljević našla izgubljeni novčanik i odmah se oglasila