in

Završen je peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine

Slatka-Tajna.Eu

Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine održan je u utorak 27. aprila 2021. godine, u online formatu, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog instituta Sarajevo. Forum je okupio više od 400 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta.

Uvodnim govorima Forum 2021. su otvorili dekanesa Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Forum je organiziran u dva panela sa dva glavna govornika – Gerryjem Jacobsom, predsjednikom Svjetske akademije nauka i umjetnosti, i Ismailom Serageldinom, dopredsjednikom Međunarodnog centra Nizami Ganjavi. Uvodničar i moderator prvog panela, pod nazivom „In Search for New Normal“, bio je prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

Zaključak ovog panela odnosio se na tri ključna prioriteta čovječanstva u narednom periodu: spašavanje života i prevencija širenja pandemije; zaštita siromašnih i ugroženih kroz spašavanje radnih mjesta i biznisa; izgradnja otpornijeg okruženja i oporavka. Svi navedeni prioriteti predstavljaju aktivnosti sa kojima se svijet već sada suočava i koji svakako trebaju biti u fokusu cijelog čovječanstva.

Moderator druge sesije profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Fikret Čaušević zajedno sa glavnim govornikom Ismailom Serageldinom i panelistima zaključio je da su milenijski razvojni ciljevi i ozelenjivanje ekonomije definirani u Evropskom zelenom planu u decembru 2019. i Zelenom planu za zapadni Balkan, magistralni pravci ekonomskog razvoja regiona i Evrope u cjelini. Osim toga, neophodno je proširiti mjerenje u sistemu nacionalnog računovodstva, odnosno mjerenje stvorenog bogatstva uz puno poštovanje utjecaja na čovjekovu okolinu.

Panelisti Foruma 2021. bili su ugledni domaći i međunarodni stručnjaci iz akademske i poslovne zajednice. Među njima su Phoebe Koundouri, profesorica na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Atini za ekonomiju i biznis, Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore 2010–2012, Sabina Silajdžić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Jan Fischer, predsjednik Vlade Češke Republike 2009–2010, Belma Hadžiomerović, direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d. d. BiH, i Emir Žunić, rukovodilac Odjela za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje u kompaniji Infostudio.

Ekonomski forum BiH 2021. je organiziran u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Međunarodnim centrom Nizami Ganjavi i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvor: unsa.ba

 

 

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVA ODLUKA VLADE FEDERACIJE BiH: Maske na otvorenom više NISU OBAVEZNE

SITUACIJA JE JEZIVA, NAPRAVILA BIH CIRKUS I ZAVRŠILA U ZATVORU: Marija Šerifović otputovala s drugom, pa doživjela neprijatn