in

Slučaj Memić: Sedam svjedoka do sada zatražilo mjere zaštite / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je u obrazloženju svog prijedloga za produženjem pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima u okviru istrage o stradanju Dženana Memića navelo da je ova istraga proširena na veći broj osoba i da su identificirani novi članovi organizirane grupe, dok su Obrane zatražile ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane.

”Bolje da ćutite”

Tužitaljstvo je ranije uputilo prijedlog za produženje pritvora, a na današnjem ročištu tužilac Ćazim Hasansaphić je kazao kako nije okončano vještačenje računara i mobitela na kojima se nalaze važni podaci za istragu, kao i da su istražne radnje proširene prema Dupovcu i da je na te okolnosti ispitan. Podsjetio je kako je u okviru istrage uhićena još jedna osoba, policajac Josip Barić kojem je određen pritvor.

Prema njegovim riječima saslušan je novi svjedok i on je sedmi po redu koji je u dosadašnjem dijelu istrage zatražio mjere zaštite, te je citirao dio njegove izjave u kojoj je kazao „da je bio izgubio vjeru u državu i da je tek nakon određenih akcija koje su provedene osjetio sigurnost da priča“.

„Svjedok i njegove kolege su dobili naredbu da sačine izvještaj za nešto za šta nisu bili uvjereni. Na pitanje: ‘Što se događa’, dobili su odgovor: ‘Bolje da ćutite’. Hvatali su se za glavu“, kazao je tužitelj Hasanspahić, te naveo da svjedok spominje Hasana Dupovca, te ukazuje na činjenicu pod kakvim su pritiskom bili svjedoci.

„Određeni dokazi svjesno su izbjegavani i prikrivani, a sa druge strane su provođeni dokazi koji nemaju veze sa smrću Dženana Memića“, kazao je tužitelj.

Dupovac, bivši šef Odjela za prometne nesreće Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhićeni su 1. veljače, a Tužiteljstvo ih tereti za organizirani kriminal, pomoć počinitelju poslije učinjenog djela i protuzakonito posredovanje.

Dupovčev branitelj Ermin Gačanović kaže da istraga traje dvije i po godine, da je saslušano 16 svjedoka i da Tužiteljstvo vrši iste provjere koje je već interno proveo MUP KS, sarajevskog Kantonalno tužiteljstvo i “ad hoc” komisija, kao i da pet godina traje agonija, kako obitelji oštećenog, tako i sarajevskih policajaca.

Istina

Gačanović je iznio prigovor povrijeđenog prava na Odbranu kojoj nisu dostavljeni ni dokazi ni njihova intepretacija, dok osumnjičeni, prema njegovim riječima, nije izuzeo nijedan videonadzor, niti je podnio izvještaj Tužiteljstvu.

„I Obrani i Dupovcu je stalo da se utvrdi istina i sve okolnosti koje se odnose na smrt Dženana Memića“, ustvrdio je branitelj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dupovac je u svom obraćanju Sudu izjavio da ni u jednom trenutku nije poduzeo nijednu radnju koja bi bila protivzakonita, te da za razliku od svjedoka kojeg Tužiteljstvo spominje, on nikada nije gubio vjeru u državu i pravosudni sustav.

Nina Kisić i Goran Dragović koji brane Mutapa su ukazali na činjenicu da krivično djelo protuzakonito posredovanje izvorno ne postoji više u zakonu, kao i da nisu konkretizovane činjenice za koje se njihov branjenik tereti.

„Prije 49 dana smo tražili od Tužiteljstva da od Mutapa izuzme mobitel koji je korišten za vrijeme izvršenja djela, dostavili smo broj telefona, zahtijevali listinge, do danas ništa nije urađeno“, rekao je branitelj Dragović.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. veljače 2016., nakon teških ozljeda koje je zadobio 8. veljače iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili prometnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i obitelj su organizirali brojne prosvjede, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužiteljstva u Sarajevu.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlozima Tužiteljstva i Obrana donijeti u zakonom predviđenom roku, javlja detektor.ba.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

GRMI, SIJEVA, VRIJEME SE MIJENJA: Donosimo vremensku prognozu za narednih nekoliko dana

Darko Lazić pucao iz pištolja nakon svađe sa Marinom! Vriska i urlici u kući pjevača!