in

Sberbank više nego udvostručio kvartalnu dobit

Slatka-Tajna.Eu

Ruski Sberbank izvijestio je danas da mu je neto dobit u prvom tromjesečju više nego udvostručena, uz snažan skok prihoda i višestruko manje rezervacije za nenaplative kredite.

Od januara do kraja marta najveća ruska banka poslovala je s neto dobiti od 304,5 milijardi rubalja (4,1 milijardu dolara). U istom prošlogpodišnjem periodu, njena neto dobit iznosila je 120,5 milijardi rubalja.

Operativni prihod prije rezervacija skočio je za 16,1 posto, na 589,2 milijarde rubalja. Neto prihod od kamata uvećan je za 13,3 posto, na 421,5 milijardi rubalja. Nešto manje porastao je neto prihod od naknada i provizija – za 6,3 posto, na 134,4 milijarde rubalja.

Banka je istodovremeno smanjila rezervacije za nenaplative kredite na 44,2 milijarde rubalja. U istom prošlogodišnjem periodu, one su iznosile 138 milijardi rubalja.

“Stabilizacija kvaliteta imovine u kreditnom portfelju omogućila je znatno smanjenje troškova kreditnog rizika. Snažan početak 2021. godine daje nam osnovu za povećanje naše procjene povrata na kapital na više od 20 posto u tekućoj godini “, rekla je finansijska direktorica Sberbanka Aleksandra Buriko.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sberbank je ranije prognozirao da će povrat na uloženi kapital (ROE) ove godine iznositi 18 posto. U prvom tromjesečju skočio je na 24,3 posto, sa 10,6 posto u istom lanjskom periodu.

Stopa adekvatnosti kapitala na kraju marta iznosila je 14,3 posto i bila viša za gotovo pola postotnog boda nego na kraju 2020. godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Loans4Success.com

Novi učesnici i novi prijedlozi obilježili treći “Zenica Meet Up”