in

Samsung ponovo najveći svjetski proizvođač mobitela

Slatka-Tajna.Eu

Samsung Electronics u prvom ovogodišnjem tromjesečju vratio se na poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona, prestigavši Apple, budući da je ostvario petinu ukupne globalne prodaje, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Canalys.

Južnokorejska kompanija u prvom kvartalu 2021. isporučila je 76,5 miliona pametnih telefona i zauzela 22-postotni tržišni udio. Samsung je danas izvijestio o 66-postotnom rastu kvartalne dobiti u svom poslovanju s mobitelima, zahvaljujući snažnoj prodaji svoje vodeće serije pametnih telefona Galaxy S21.

Canalys podsjeća da je Apple u istom periodu isporučio 52,4 miliona iPhonea te pao na drugo mjesto, s udjelom od 15 posto.

Kineska korporacija Xiaomi ostvarila je do sada svoj najbolji tromjesečni rezultat. Njene isporuke su porasle za 62 posto, na 49 miliona telefona, a tržišni udio na 14 posto, čime je zauzela treće mjesto, iza Samsunga i Applea. Kineski Huawei, bivši broj jedan, koji i dalje ostaje pod američkim sankcijama, zauzeo je sedmo mjesto, s 18,6 miliona prodatih telefona.

Ukupna globalna prodaja u prvom tromjesečju porasla je za 27 posto, na 347 miliona mobitela, jer se  kineska ekonomija otvorila nakon pandemije, a brzo uvođenje vakcine protiv korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama pobudilo nade u ekonomski  oporavak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prošle godine ljudi su kupovali pametne telefone jer su zbog mjera zaključavanja u uvjetima pandemije vrijeme provodili kod kuće. To je potaknulo globalnu nestašicu poluvodičkih čipova, ne samo u industriji pametnih telefona i uređaja, već i u autoindustriji i proizvodnji bijele tehnike. Apple je u srijedu objavio da bi nestašica čipova mogla kompaniju kođtati tri do četiri milijarde dolara prihoda u drugom tromjesečju, što će prvenstveno uticati na iPad i Macbook.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Česi prosvjedovali protiv predsjednika Zemana

Red i rad u Sarajevu: Đorđe David postrojio kandidate Zvezda Granda! (Foto)