in

Moskva i Peking vode kampanju ocrnjivanja EU -a zbog cjepiva

Slatka-Tajna.Eu

Rusija i Kina vode kampanju “ocrnjivanja” kako bi potkopale povjerenje u cjepiva koja odobrava Europska unija i prodavale svoja, ocjenjuje se u izvješću koje je u srijedu objavilo tijelo europske diplomacije za borbu s dezinformiranjem.

Rusku i kinesku “diplomaciju cjepiva” prate “pokušaji dezinformiranja i manipuliranja kojima se želi potkopati povjerenje u cjepiva proizvedena na Zapadu, u europske ustanove i u europsku strategiju cijepljenja, ističe se u izvješću.

Moskva i Peking se koriste državnim medijima, medijskim mrežama bliskim vlasti i društvenim mrežama, pa tako i službenim diplomatskim računima na društvenim mrežama, kako bi postigli te ciljeve, upozoravaju autori izvješća. Tako se koriste službenim računom Sputnjika V na Twitteru, dodaju.

Tako je od početka 2021. u bazu podataka EUvsDisinfo dodano više od sto novih primjera dezinformiranja o cijepljenju koji se mogu pripisati Kremlju, piše u izvješću. Takvim postupanjem želi se potkopati povjerenje javnosti u Europsku agenciju za lijekove i baciti sumnja na njezine procedure i na njezinu političku objektivnost, tvrdi se u izvješću.

Europska agencija za lijekove (EMA) dosad je odobrila četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Johnson i Johnson.

Potičući nepovjerenje prema Europskoj agenciji za lijekove, širitelji dezinformacija žele potkopati i unijeti podjelu u jedinstven europski pristup kojim se želi zajamčiti opskrba cjepivom, ocjenjuju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Svrha izvješća je iznijeti naša zapažanja, upozoriti na neke postupke i potkrijepiti ih dokumentima kako bismo se zaštitili, rekao je europski izvor. Ali nedostaje nam čarobni štapić kojim bismo se protiv toga borili, priznaju. Ipak, ne možemo samo pasivno promatrati. EU mora razviti mehanizme koji će tražiti odgovornost za takvo dezinformiranje.

Pitanje je što treba sankcionirati? Sadržaj ili njegovo objavljivanje? Gdje je crvena crta? Moramo ocijeniti kolika je bila želja za manipuliranjem i djelovati pazeći na slobodu govora. To je lakše reći nego učiniti, priznao je izvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Veličanstven ispraćaj igrača Rome na meč s Junajtedom

NAKON PRIČA DA GA JE VJERENICA OSTAVILA: Oglasio se Darko Lazić