in

EIB i Intesa Sanpaolo Banka pomažu u oporavku MSP-ova u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Evropska investicijska banka (EIB) i Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH (ISP BiH) potpisale su kreditni sporazum od 30 miliona eura za ubrzavanje oporavka malih i srednjih preduzeća (MSP-ova) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u Bosni i Hercegovini kao odgovor na finansijske poteškoće nastale uslijed pandemije virusa Covid-19. Ta sredstva će omogućiti ISP BiH daljnje kreditiranje preduzeća u industriji, turizmu, poljoprivedi i uslužnim sektorima. Cilj je omogućiti pristup srednjoročnom i dugoročnom finansiranju za lokalna preduzeća uz fleksibilnije i povoljnije uvjete i pomoći im u održavanju poslovanja, rasta i zapošljavanja u trenutnom izazovnom ekonomskom kontekstu.

Ovaj čin također pomaže u kreiranju poslova za mlade ljude u Bosni i Hercegovini putem Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih (EYET), poticanjem preduzeća na zapošljavanje i pružanje stručne obuke za mlade.

Sredstva su sastavni dio EIB-ovog finansijskog programa za Zapadni Balkan namijenjenog za oporavak od pandemije virusa Covid-19, kako je najavljeno na Summitu EU-a i Zapadnog Balkana održanom u Zagrebu u maju 2020.

Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za zapadni Balkan, kazala je: “Pružanjem podrške za MSP-ove i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja predstavljaju glavno uporište ekonomije i ključni izvor poslova, je projekat koji će doprinijeti rastu privatnog sektora i održavanju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ta transakcija će omogućiti dodatne resurse za našeg dugogodišnjeg partnera, Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH, kako bi se pravnim licima koja su najranjivija uslijed posljedica pandemije pomoglo da zadovolje svoje najnužnije potrebe, održe poslovanje, radna mjesta i likvidnost, ali i da bi se podržao njihov dugoročni oporavak nakon krize. EIB nastoji osigurati bolji pristup i veću dostupnost finansiranja za preduzeća uz povoljne uvjete kako bi se ona mogla boriti s izazovima tekuće krize”.

Marco Trevisan, predsjednik Uprave ISP-a BiH, rekao je:  “To je važan korak na našem putu konkretne podrške oporavku realne ekonomije u BiH. Zahvaljujući našoj izvrsnoj saradnji s EIB-om, uspjeli smo prilagoditi namjensku finansijsku liniju usmjerenu na zadovoljavanje potreba naših klijenata MSP-ova i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja su osjetila posljedice pandemije, ali i dalje investiraju, zapošljavaju mlade talentirane ljude i proširuju svoja tržišta. Zato će ta linija omogućiti tim hrabrim preduzećima pristup kreditima uz povoljne kamate i bolju budućnost. ISP BiH se fokusira na postizanje tog cilja potpuno u skladu s našim ESG pravilima, koja se temelje na principima socijalno i ekološko održivog finansiranja“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, izjavio je:  “Pozdravljamo potpisivanje novog zajma EIB-a za oporavak kompanija u BiH pogođenih pandemijom Covida-19. Ulaganje u konkurentnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu predstavlja srž Ekonomsko-investicijskog plana Evropske unije koji predviđa 9 milijardi eura. Nova finansijska sredstva za kompanije u industrijskom, poljoprivrednom, turističkom i uslužnom sektoru pokrenuće investicije za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i unaprijediće kreiranje novih radnih mjesta. Podsticaj će dati i program specijalnih mjera Evropske unije za ublažavanje posljedica od pandemije Covida-19 vrijedan 18 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjen kompanijama u konkurentnim industrijama (EU4Business recovery) i poljoprivrednim vrijednosnim lancima (EU4Agri recovery)“.

Od 2009. EIB je pružio 430 miliona eura privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući čemu je zadržano više od 90.000 radnih mjesta. Ovo novo finansiranje je još jedan pokazatelj EIB-ove trajne podrške ekonomskom oporavku i održivom razvoju na putu prema regionalnoj i EU integraciji.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAKON PRIČA DA GA JE VJERENICA OSTAVILA: Oglasio se Darko Lazić

POTPUNO SE ISTOPIO: Isak Šabanović otkrio tajnu mršavljenja