in

Pokrenuta je peticija za ispravku doplatka penzije bh. građanima u Norveškoj

Slatka-Tajna.Eu

Zvonimir Vojtulek, aktivista, svećenik, humanist i političar norveške KrF stranke se već duže zalaže za ispravku doplatka penzija građanima iz Bosne i Hercegovine u Norveškoj, a inicirao je i potpisivanje peticije koja bi trebala pomoći u postizanju ovog cilja.

Problem u tome je što se u devedesetim godinama prošlog stoljeća bh. građanima nisu priznala odgovarajuća penzijska prava kao ratnim izbjeglicama. Takva prava inače imaju sve druge grupe izbjeglica koje žive u Norveškoj.

On je pozvao da lobiraju i kod članova svojih obitelji, ali i norveških prijatelja da “sudjeluju u ispravljanju velike nepravde”.  Potpisivanje peticije traje do 30. aprila.

– Ovo nije traženje milostinje od Norveške. Naši građani i ta generacija naših izbjeglica je najbolje integrirana ikada u Norveškoj. Ta generacija je radila od skoro prvog dana, najteže poslove, njihova djeca su u većem postotku nego Norvežani nosioci akademskih diploma. Ta penzija pripada njima. Ona je zaslužena! Računam na više od 10.000 vaših potpisa, mada nas ima mnogo više. Sada ste Vi ti koji mogu odlučiti, navodi se u pozivu za potpisivanje ove peticije.

Anders Tyvand je savjetnik ministra saobraćaja u trenutnoj vladi i član županijskog vijeća KrF za Vestfold i Telemark, kao i Vojtulek koji je i predsjednik KrF Horten, piše Fena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuAmbasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević podržao je ovu inicijativu i apelira na bh. građane da se odazovu pozivu za potpisivanje peticije.

– Bitno nam je da se ova stvar riješi u interesu naših građana, jer se ovaj previd desio u godinama kada su naši ljudi tek došli u Norvešku, ističe ambasador Nedim Makarević.

Izvor: Moja BiH


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tri mušketira s prijateljima ove godine u Vodice donose “Srce hrvatsko” – Hayat Production

Korisne ideje: Stara odjeća može postati kao nova