in

Veliki stres stvorio je nove mentalne poremećaje

Slatka-Tajna.Eu

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju “Vrapče” u Zagrebu rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, govoreći o utjecaju pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje, kako je veliki stres koji traje više od godinu dana stvorio nove mentalne poremećaje i nepovoljna mentalna stanja, što psihijatrima otežava dijagnoze i pomaganje oboljelima.

– Mi imamo otprilike kako reagirati na stres, ali ovo je jedan stres koji je unikatan u svijetu, rekao je Bagarić.

Bagarić je objasnio kako je stres koji traje nekoliko dana ili tjedana prihvatljiv da uzburka čovjekov emocionalni sustav, koji čak možda može i profitirati iz tog stresa. Međutim, dodao je, kad nešto traje nekoliko mjeseci, onda nastupa emocionalna tupost – sklonost emocionalnog sustava da se prilagodi zatvarajući se u sebe, ne reagirajući, čuvajući energiju…

– Fiziološki, prirodno, povlačimo se, zatvaramo, otupljujemo, ne veselimo se, ne radujemo se, ne tugujemo, nego sve te sjajne, normalne emocionalne reakcije postaju manjeg intenziteta, kraće traju, rekao je Bagarić.

Izrazio je nadu da neće biti novih sojeva koronavirusa, dodavši kako bi nastavak pandemije na mentalnom sustavu doveo do nečega što nije dobro.

Ovisnost o internetu – vrlo opaka bolest

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bagarić je naveo i kako je pandemija negativno utjecala i na ovisnost. S obzirom na zatvorenost zbog pandemije istaknuo je ovisnost o internetu, nazvavši je vrlo opakom bolesti koja se ušulja, kao i sve ovisnosti. Rekao je kako online sustav ima puno prednosti, ali je naglasio važnost druženja i razgovora uživo, pozvavši ipak ljude da se pridržavaju mjera.

Pozvao je ljude koji trebaju pomoć da se jave psihijatrima.

– Jedan razgovor sigurno ne može donijeti nikakve štete, a potencijalno može donijeti puno dobrih stvari, poručio je Bagarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

likesforfollow – UpReachr

ODBILA JE ” GRAND”,ALI I VELIKU ZVIJEZDU: Stela Rade ne smije reći o kome se radi