in

Nevjerovatno rijetka pojava: Žena zatrudnjela kad je već bila trudna

Slatka-Tajna.Eu

Američki par, koji je godinama pokušavao proširiti obitelj, bio je nemalo iznenađen kad su na drugom ultrazvuku, nakon što je supruga saznala da je trudna, doznali vijest da nosi još jednu bebu, začetu nešto kasnije.

Isprva je mali Noah bio sam i rastao u trbuhu svoje majke, 39-godišnje Rebecce Roberts. Ona i suprug 43-godišnji Rhys Weaver pokušavali su preko godinu dana proširiti obitelj, a onda su tri mjeseca nakon pozitivnog testa na trudnoću doznali da Noah u maternici nije sam. Ultrazvuk u 12. tjednu trudnoće pokazao je da Rebecca nosi i curicu, Rosalie.

“Ostala sam trudna dok sam bila trudna što je potpuno ludo… To se ne bi trebalo događati”, rekla je Rebecca za CNN.

Ova pojava se zove superfetacija, a definira se kao oplodnja novih jajašaca iz različitih ovarijskih ciklusa dok se u maternici već nalazi formirani fetus. Toliko se rijetko javlja da istraživanje iz 2008. ima manje od 10 zabilježenih slučajeva na svijetu.

Liječnici su rekli da su bebe najvjerojatnije začete u razmaku od tri tjedna. “Ovo je kao da sam dobila na lutriji”, rekla je Rebecca.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iznimno rijetka pojava

Do superfetacija dolazi kod glodavaca, konja ili ovaca, a kod ljudi su izrazito rijetke. Ginekologinja Lillian Schapiro objasnila je da se kod blizanaca dva jajašca oplođuju istovremeno dok je kod Rebecce oplođeno jedno jajašce, a onda je tijekom idućih tjedana doživjela još jednu ovulaciju tijekom koje je oplođeno novo jajašce koje se također razvilo u embrij.

Kao još jedan razlog zašto je ovo toliko izvanredan događaj, Schapiro navodi činjenicu da nakon začeća maternica postaje “neprijateljsko mjesto” za novu oplodnju.

“Gotovo nikad nismo vidjeli da se dva embrija krenu razvijati u različito vrijeme. To je naprosto medicinsko čudo”, rekla je dodajući da su tome pridonijele sigurno i tablete za plodnost koje je Rebeccaa pila.

Rebecca je u rujnu prošle godine rodila Noah i Rosalie carskim rezom. Rosalie je imala samo 1,5 kilogram, a Noah nešto više od dva kilograma. Obje bebe su ostale u bolnici na intenzivnoj, Noah tri tjedna, a Rosalie čak 95 dana. Danas su oboje dobro, razvijaju se kako treba i već međusobno komuniciraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEPREPOZNATLJIVA: Senidah eksperimentiše

Haris na tuti