in

Marijana Mikulić o razvojnim poteškoćama sinova: Etiketirali su nas u školi i vrtiću

Slatka-Tajna.Eu

 

“JAKOV je imao godinu i pol i već do tada smo zapravo primijetili da on ne uspostavlja kontakt očima, tu i tamo ponekad sa mnom. Mene je iskreno brinuo taj rječnik, odnosno to što ga nema, nikako”, rekla je glumica Marijana Mikulić za InMagazin.

Nedavno je na društvenim mrežama objavila kako njezin mlađi sin ima poteškoće u razvoju. Sada je otkrila kako je i stariji sin imao teškoće, ali drugačije od ovih.

“Sad načinjem drugu temu, ali već sam s prvim sinom prošla taj nekakav nespecifični razvoj, samo je imao druge poteškoće. On ima motorički nemir i nedostatak koncentracije, stoga svake dvije godine ide na psihološku razvojnu procjenu kako bi imao poseban pristup u nastavi, on pak ima drugi problem”, rekla je Marijana.

 

Stariji sin je zbog toga imao i problema u vrtiću i školi, kaže.

”Od etiketiranja u vrtiću, u školi, nenamjerno ni od koga, ometa nastavu, smeta drugoj djeci, naravno da se bune. Dok sam se snašla, prošlo je dosta vremena, ali smo se snašli. Morali smo probijati i strahove i sramove, i moje i njegove odlaske psiholozima, i zajedno i posebno. Zato se ovaj put nisam uplašila, nego sam odlučila reagirati odmah”, kaže glumica.

Marijana je javno progovorila o ovoj temi zbog toga što je od prvog naručivanja do početka terapije prošlo čak godinu i pol dana. Željela je podsjetiti da je potrebna rana intervencija.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”To mi je bio cilj, to sam napravila s ciljem da se o tome počne govoriti”, rekla je Marijana. Njezinom mlađem sinu Jakovu u kartonu piše da ima nespecificirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja. Glumica ga vodi na privatne terapije i zbog toga napreduje.

”Ja sam ga u međuvremenu uključila u floortime na preporuku neuropedijatra, on na tu terapiju dobro reagira, i stalno vidimo napredak”, kaže glumica.

 

Kaže kako se kontakt očima sada češće pojavljuje i produljuje te da sin pokazuje interes za igrom i komunikacijom. Marijana se zapitala što je s onima koji imaju teže poteškoće, a liječenje si ne mogu priuštiti, već dugo čekaju na red.

”Ima ljudi koji si, prvo, ne mogu priuštiti da plaćaju privatnu terapiju, drugo, njihova djeca imaju teže dijagnoze i možda im je neophodno baš reagirati odmah i rano jer bi se moglo puno napraviti u toj dobi kada nemaju mogućnost pristupiti državnim terapeutima. Tu mi je nekako pukao film i osjećala sam da moram iskoristiti medijski prostor koji mi je dan”, zaključila je glumica.

(express/index)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

UDRUŽENJE GENERALA BIH JEDNOGLASNO: ‘Nema podjele BiH, nikada je neće biti! U punoj mjeri i svim svojim bićem protivimo se idejama retrogradnih snaga…’

Uberman – Almost Super Human | Techniques for Unlocking Ultimate Human Potential