in

BHAAAS i Mediacentar Sarajevo pokreću projekat razvoja naučnog novinarstva u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo BiH i marketing agencije Republic iz Sarajeva, pokreće šestomjesečni projekt razvoja naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi naučnog novinarstva, ponude i realiziraju svoje ideje za poboljšanje izvještavanja o naučnim temama, te da surađuju sa stručnjacima iz regiona i šire.

Projekt će početi istraživanjem, gdje će se kroz analizu izvještavanja bh. medija o vakcinama i fokus grupu u kojoj će učestvovati naučnici i novinari, identificirati ključni trendovi i izazovi u izvještavanju o pandemiji i drugim temama naučne prirode.

U aprilu će biti održan dvodnevni hakaton za mlade posvećen rješenjima za promociju naučnog novinarstva, a u svrhu bolje informiranosti građana. Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o naučnim temama -saopćeno je iz BHAAAS.

U julu će biti održana trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni naučni novinari i drugi stručnjaci iz regiona i šire održati predavanja i radionice sa jedinstvenim edukacijskim sadržajem.

Kao finalna aktivnost projekta, kroz otvoreni poziv i proces selekcije, sedam izabranih novinara će dobiti stipendiju za pisanje i objavu visokokvalitetnog izvještaja na neku od naučnih tema,  uz kontinuiranu podršku mentora (naučnika i medijskih stručnjaka). Iza ovog projekta medijskoj i naučnoj zajednici ostat će na raspologanju resursi i znanja koja će koristiti za dalji razvoj i unapređenje naučnog novinarstva u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nauka i pitanja naučne prirode sve više postaju neizbježan dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja pa do COVID-19 pandemije s kojom se suočavamo, jasno je da naša egzistencija zavisi od nauke. Samim tim, od velike je važnosti da je javnost adekvatno informisana o ovim temama i da se gradi određeni nivo naučne pismenosti u društvu. Smatram da novinari i naučnici treba da surađuju mnogo više i zajednički rade na formiraju javnog mnijenja. Zbog toga će ovaj projekt raditi na spajanju upravo ova dva svijeta –  kazala je Ljiljana Đukanović, članica BHAAAS-a i rukovoditeljica projekta.

Vrlo specifična znanja iz oblasti prirodnih nauka, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih pojmova i procesa, u vrijeme pandemije COVID-19 pokazala su se izuzetno važnim za novinare i urednike kako bi sve ovo što se dešava i sami razumjeli, a onda o tome i izvijestili i objasnili širokoj javnosti – podsjeća Elvira Jukić-Mujkić, urednica u Mediacentru Sarajevo, navode iz BHAAAS.

Preuzeto: bhaaas.org/


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MARIJANU MIĆIĆ NAPALI ZBOG IZJAVE O SILOVANJU: Skupile se moralne gromade da komentarišu moje riječi

Sve prednosti integralnih namirnica