Categories: Biznis

Novi uslovi poslovanja mijenjaju tradicionalnu ulogu banaka

Globalna pandemija COVID-19 u značajnoj mjeri je promijenila načine poslovanja u cijelom svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini. Kakva je pozicija bankarskog sektora u BiH, kako komentira makroekonomske prognoze kada je u pitanju privreda naše zemlje te u kojem smjeru će se razvijati poslovanje respektabilnog bankarskog brenda u ovoj godini, za Business Magazine govori Amir Softić, novi predsjednik Uprave Sparkasse Bank, članice austrijske Steiermärkische Sparkasse i Erste Grupacije u BiH.

BM: Da li je, usprkos novom valu pandemije, realno očekivati da se ostvare makroekonomske prognoze blagog oporavka bh. ekonomije u 2021. godini i koje ekonomske politike države su neophodne da bi se ublažila očekivana recesija?

SOFTIĆ: Pandemija virusa COVID-19 ima razmjere globalne katastrofe koja donosi mnogo širi spektar rizika od same recesione prijetnje, a razmjere negativnih efekata za svaku pojedinačnu ekonomiju zavise od čitavog niza faktora – od strukture ekonomije i sektorske koncentracije, sposobnosti tranformacije, kao i kvaliteta zdravstvenog sistema. Recimo, ekonomija BiH je dominantno koncentrisana na prerađivačke grane i trgovinu, tako da bi se ekonomska politika trebala jače usmjeriti na stimuliranje domaće poljoprivrede i turizma, uz pokretanje javnih radova i infrastrukturnih projekata, kao i restrukturu duga strateški važnih kompanija i industrija. Pri tome, zbog ograničenog učinka monetarne politike u malim ekonomijama poput naše, fokus mora biti na adekvatnoj fiskalnoj politici gdje jedno od rješenja može biti realokacija resursa ka profitabilnijim industrijama, čime bi se stimulisalo otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, i konačno, jači privredni rast.

U suprotnom, ekonomija BiH bi se mogla suočiti sa vrlo ozbiljnim efektima, od odliva radne snage do smanjenja ukupne potrošnje, kao i povećanja stope siromaštva koja direktno korelira sa padom BDP-a. U svakom slučaju, vjerujem da će ostvarenje prognoza oporavka bh. privrede na nekih 2,8 posto do tri posto u 2021. godini (Svjetska banka i Erste Group Research) ovisiti od cijelog niza ograničavajućih faktora. Štaviše, s obzirom na novi val pandemije sa kojim se upravo suočavamo, nije nerealno očekivati i da će se makroekonomske prognoze pogoršati.

BM: Da li nedavna odluka entitetskih agencija o produženju mjera moratorija može uticati na stabilnost i sposobnost banaka da pojačaju kreditnu aktivnost i tako podrže realni sektor i privredni razvoj u cjelini?

SOFTIĆ: Bankarski sektor BiH je, kako u posljednjoj finansijskoj krizi 2008. godine, tako i kroz prethodnu pandemijsku godinu pokazao visok nivo otpornosti na oscilacije u poslovnom ciklusu. Stopa adekvatnosti regulatornog kapitala kod banaka je u četvrtom kvartalu 2020. prema Centralnoj banci BiH rasla na 19,1 posto, a udio nekvalitetnih kredita, kao bitan izvor rizika i troškova u bankama, se u 2020. uspio reducirati ispod sedam posto. Dakle, sektor je srednjeročno stabilan, likvidan i dovoljno kapacitiran da svojom monetarnom ponudom kreditnog novca isprati potrebe građana i realnog sektora. Istovremeno, banke su odgovarajućom primjenom tih mjera dale neosporan doprinos u prevazilaženju prvog udara pandemije na poslovni ciklus BiH. Prema navodima Agencije za bankarstvo Federacije BiH, banke su podržale svoje klijente u prevazilaženju privremene nelikvidnosti kroz oko 60.000 odobrenih olakšica na otplatu kredita u iznosu od oko jedne milijarde KM. Vjerujem da će banke adekvatno odgovoriti i na ovaj novi ciklus, odnosno, produženje trajanja moratorija i drugih olakšica. To ne bi trebao biti faktor destabilizacije, ali sigurno da „zamrzavanje“ bitnog dijela kreditnog portfolija, uz povećane troškove rezervisanja za kreditne gubitke i rast rizika finansiranja usljed pada boniteta klijenata kao posljedice sveobuhvatnog usporenja ekonomije, vode padu kamatonosnih prihoda i time profitabilnosti banaka, koja je već u 2020. bila niža za 36 posto. Sve navedeno su dugoročne determinante kreditne ponude i tražnje, a one se ne mogu riješiti niti moratorijem kao privremenim, kratkoročnim amortizatorom, niti samim obezbjeđenjem stabilnosti banaka, a niti aktivnim djelovanjem na samo jednom planu. Za značajniji stimulans nivoa kreditiranja koji će podržati ulazak BiH u novi investicioni ciklus nakon pandemije COVID-19, mora se desiti jedna cjelovita sinergija djelovanja države, banaka i realnog sektora, i to dugoročno.

BM: Šta konkretno podrazumijevate pod tom neophodnom sinergijom države, realnog sektora i banaka?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







SOFTIĆ: Kada govorimo o državi, prethodno sam već naveo neke od presudnih mjera ekonomske i fiskalne politike, a sve se one svode i ciljaju na kreiranje manje rizičnog poslovnog ambijenta i stimulisanje investicija koje su neophodne za osjetan rast BDP-a. Kompanije u realnom sektoru će morati iskoračiti iz ustaljenih poslovnih modela tražeći prilike u inovacijama, digitalizaciji i novim distributivnim kanalima, ali i širiti vidike i znanja u upravljanju rizicima poslovanja. Banke ih u tome moraju adekvatno pratiti, a za to je potrebno da i one prilagode svoje poslovne modele i izađu iz uloge kreditora u tradicionalnom smislu. To podrazumijeva sveobuhvatnu podršku klijentima u restrukturi načina poslovanja i upravljanja, za što je na strani banaka potreban puno veći nivo razumijevanja poslovnog koncepta svakog klijenta ponaosob i jačanje ekspertize u procjeni dugoročnih izvora rizika za njihov bonitet.

Sve ovo zajedno može direktno i pozitivno uticati na nivo kreditne ponude i tražnje i time determinisati pravac poslovnog ciklusa i dinamiku oporavka cjelokupne ekonomije BiH.

BM: Kako je Sparkasse Bank završila vrlo izazovnu 2020. poslovnu godinu, i koji je smjer djelovanja novog menadžmenta? 

SOFTIĆ: Sparkasse Bank, kroz svoj poslovni model želi biti primjer primjene najboljih bankarskih praksi i rješenja. To prije svega podrazumijeva upravo jačanje sinergije i veze sa našim klijentima u realnom sektoru o kojoj sam govorio, uz aktivnu kreditnu politiku kakvu smo imali i do sada. Našim klijentima, korisnicima indivudualnih usluga ćemo sasvim sigurno ostati podrška u prevazilaženju poteškoća u otplati kredita, ali i partner koji će ih sa svojim finansijskim savjetovanjem i dizajnom proizvoda, primarno kroz unapređenje digitalnih servisa, ispratiti u novom načinu života koji nameće pandemija. Podršku zajednici ćemo realizirati kroz niz projekata u 2021. godini, a koji će dominantno biti usmjereni na potporu poduzetništvu i time oporavku ekonomije.

Naš poslovni model se zasniva na stvaranju ovakvih dugoročnih veza sa klijentima i zajednicom uz jak fokus na upravljanje kreditnim rizicima i stabilnost, a koje stavljamo iznad kratkoročnih ciljeva i dobiti. To je utemeljeno u poslovnoj filozofiji naše matične Erste i Sparkasse grupacije, koja je prije 200 godina osnovana na ideji socijalne inkluzije, a danas je jedna od najrespektabilnijih finansijskih institucija u Evropi.

Redakcija

Recent Posts

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

36 minuta ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

45 minuta ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

47 minuta ago

“PODNIO JE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MENE” Seka Aleksić u problemu zbog udomljavanja kuce – pokazala dokument

Muzička zvezda Seka Aleksić (43) oglasila se juče i objasnila šta je doživela zbog udomljavanja…

2 sata ago

Obnovljena posljednja od 16 srušenih džamija u Banjoj Luci uz poruke da se mir gradi zajedno

Svečano je otvorena džamija Arnaudija u Banjoj Luci, posljednja obnovljena džamija, od ukupno 16 porušenih…

3 sata ago

Nikad emotivniji prvi ples: Vjenčali se Bora Santana i Milica Kemez, a evo ko je sve došao od zvanica FOTO

Luksuzno venčanje Bore Santane i Milice Kemez Milica Kemez i Bora Santana danas su izgovorili…

3 sata ago