in

STIGLI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Sada je jasno koliko su kineske vakcine učinkovite protiv varijante P1

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/04/aa_s.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/04/aa_s.jpg”,”caption”:”Foto: AA”,”bg”:”8f8a83″}]

U Brazilu su od Covida-19 u nedjelju umrle 1.803 osobe, a velika studija provedena u toj zemlji, pokazala je da je kineska vakcina, koja je glavni odabir u brazilskoj kampanji vakcinisanja, 50,7 posto učinkovito protiv nove brazilske varijante virusa, poznate kao P1 Brazil, koji je proteklih sedmica postao globalni epicentar pandemije koronavirusa, zabilježio je više od 37 hiljada novih slučajeva, saopćilo je ministarstvo zdravstva u nedjelju. 

S više od 353.000 umrlih, najveća latinoamerička zemlja druga je po broju umrlih u svijetu, nakon Sjedinjenih Država.

Širenje bolesti nedavno je ušlo u najtežu fazu zbog nedostatka saveznih mjera, neravnomjerne kampanje vakcinisanja i nove P1 varijante.

Biomedicinski institut Butantan iz Sao Paola, koji je ispitao i sada proizvodi vakcinu CoronaVac kineske kompanije “Sinovac Biotech Ltd.”, sopćio je u nedjelju kako je studija koju su proveli na 12.400 dobrovoljaca širom Brazila, pokazala da je ta vakcina 50,7 posto učinkovita u borbi protiv varijante P1 i manje raširene varijante, poznate kao P2.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji izražava sumnju u vakcinu i kojeg su kritizirali zbog načina suočavanja sa pandemijom, isprva je govorio da njegova vlada neće kupiti “Sinovacovu” vakcinu. Vlada je nakon toga napravila zaokret i nastojala osigurati zalihe te je kineska vakcina postala najraširenija u zemlji.

Institut je saopćio da se učinkovitost vakcina povećava na 62,3 posto ako se druga doza odgodi za više od dvije sedmice, a vakcina između 83,7 i 100 posto uspješno štiti zaražene od potrebe za ljekarskom pomoći.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ANNA FODER, FOTO MODEL I GLUMICA U FILMOVIMA ZA ODRASLE: Ne krijem čime se bavim

Amar Osim više nije trener Željezničara