in

NAPADNUT BIG MAC: Grupa želi ogromne oznake upozorenja o brzoj hrani koja se prodaje u Rusiji

Slatka-Tajna.Eu

Irina Volinets, osnivač društvenog pokreta Nacionalnog odbora za roditelje, predložila je nove propise koji bi primorali kompanije za brzu hranu da na svoje proizvode stave naljepnice sa zdravstvenim upozorenjima i pruže detaljne informacije o sastojcima.

U pismu upućenom ministru zdravlja, šefu ruske savezne agencije za zaštitu potrošača i Odboru za zaštitu zdravlja Dume, Volinets je rekla da brza hrana sadrži velike količine transmasti, kancerogena, soli i šećera štetnih za djecu. Ona predlaže da etiketa na odgovarajućim proizvodima s natpisom „Sadrži sastojke štetne za zdravlje“ zauzima najmanje 17 procenata pakovanja, kao i slike sa zdravstvenim upozorenjima o mogućem uticaju na zdravlje.

„Da bismo na najbolji način obezbjedili prava i legitimne interese djece, sačuvali njihovo zdravlje i zdravlje naroda Rusije u cjelini, zahtjevam da pokrenete razvoj i primjenu propisa koji će proizvođače obavezati da navedu detaljan sastav proizvoda na ambalaži, uključujući prodajna mjesta, i da na relevantne proizvode stavlja upozorenja i slike koji ukazuju da je potrošnja ovih proizvoda opasna po zdravlje“, navodi se u njenom apelu.

Rusija već ima sličan zakon koji se odnosi na duvanske proizvode i zahtjeva zdravstveno upozorenje s natpisom: „Ovaj duvanski proizvod šteti vašem zdravlju“, kojim je pokriveno 30 procenata prednje strane pakovanja. Vlasti su odredile etikete 2012. godine, a zatim su počele postepeno povećavati akcize, nakon masovnog porasta potrošnje duvana nakon raspada SSSR-a, posebno među ženama. Ove i druge mjere pomogle su da se stopa pušenja znatno smanji, sa visokih 35 procenata u 2006. na oko 22,5 procenata krajem 2010-ih.

Privatne i vladine inicijative za borbu protiv brze hrane postoje već godinama, a zakonodavci predlažu oporezivanje i ograničenja vremena i prostora dozvoljenog za oglašavanje brze hrane na televiziji i u drugim medijima. 2014. godine, na vrhuncu napetosti između Rusije i Zapada nakon ukrajinske krize, neki poslanici su čak predložili zabranu McDonald’sa i Coca Colae američkih korporativnih simbola iz zdravstvenih razloga. Prijedloge je oborio bivši ministar finansija Aleksej Kudrin, sugerišući da bi izbacivanje McDonald’sa i Coca-Colae prouzrokovalo gubitak posla i smanjenje zarade za neka ruska preduzeća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Osam golova na utakmici Željezničara i Mladosti

SVE NA NJOJ PUCA: Aleksandra Subotić u utegnutoj haljini pokazala zanosnu liniju