in

STAN’ NERETVO, STANI VODO!‘Bitka na Neretvi’ bila je prije 51 godinu nominirana za Oscara

Slatka-Tajna.Eu

Dana 7. aprila 1970. godine u Los Angelesu je održana 42. dodjela Oscara. Među nominiranim najboljim stranim filmovima bio je i film ‘Bitka na Neretvi’ redatelja Veljka Bulajića. Tu nagradu je na kraju osvojio film ‘Z’ Coste Gavrasa, a među novinarima bio je i legendarni Pero Zlatar koji je o svemu tome pisao za Plavi vjesnik:

“Favorizirani Veljko Bulajić s “Bitkom na Neretvi”, iako dolazi bez očekivana trofeja, može biti zadovoljan jer je otvorio vrata uspjeha našeg filma u Americi i u svijetu…
Na izlasku iz mamutskog Glazbenog centra u Los Angelesu, u čijoj je najvećoj dvorani netom bila izvršena svečana predaja filmskih Nobelovih nagrada, statua poznatih po nadimku Oscar, ugledao sam našeg redatelja Veljka Bulajića kako se sa suprugom probija do automobila.
U babilonskoj gužvi koju je činilo 3250 uzvanika, bolje reći sretnika koji su se domogli ulaznice i prisustvovali najvećoj kinematografskoj predstavi na svijetu, Veljko je pokušao ne izgledati razočaran zbog toga što nije dobio očekivani trofej. Sportski je priznao pobjedu suparničkom, alžirskom filmu “Z” čiji su glavni stvaraoci i suradnici bili Grci, Francuzi, Španjolci i Talijani:
– Šta je – tu je! – rekao je fatalistički – Iskreno govoreći, ja sam već bio prezadovoljan samim tim što je “Bitka na Neretvi” ušla među elitu svjetske produkcije u najuži izbor od pet nominiranih djela. Ali atmosfera stvorena kod nas da smo sigurni dobitnici pomalo me brine: kako ću sada objasniti ljudima da i ovo nije neuspjeh i tragedija iako se vraćamo praznih šaka!-“

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










(TBT)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pripremili 200 ramazanskih paketića djeci u Srebrenici i Bratuncu

KĆERKA MILETA I MARTE OPET ODUŠEVILA NA INSTAGRAMU: Eleni Kitić pljušte bračne ponude