in

ROBOTIKA OSVAJA: Do 2030. godine roboti bi mogli zamijeniti stotine hiljada radnika u nafti i plinu

Slatka-Tajna.Eu

U izvješću objavljenom ranije ove sedmice, Rystad Energy prognozirao je da bi najmanje 20 % radnih mjesta u sektorima poput bušenja nafte i plina, operativne podrške i održavanja moglo postati automatizirano do 2030. To bi moglo utjecati na preko 400.000 radnih mjesta u nekim ključnim zemljama-proizvođačima energije.

Izračuni Rystad Energy pokazuju da bi ruski i američki zaposlenici mogli biti najviše pogođeni usvajanjem robotike u naftnoj industriji, pri čemu bi čak 200.000 odnosno 140.000 ljudi moglo izgubiti posao. Međutim, studija nije rekla ništa o mogućem gubitku radnih mjesta u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte.

Robote, koji su sposobni obavljati neke poslove, razvio je izvođač bušenja nafte i plina sa sjedištem u Teksasu, Nabors. Internetska stranica tvrtke nudi široku paletu robota sposobnih za rad na postrojenjima bušenja. Na primjer, njegov “Electric Drill Floor Robot (ili robot za bušenje)” može “smanjiti potrebu za radnicima u pogledu bušenja”, dok “Electric Robotic Roughneck” može zamijeniti “potrebe za obavljanjem drugih, zahtjevnih, fizičkih poslova.”

Usvajanje robotike u području inspekcije, održavanja i popravka (IMR), posebno za podmorske aktivnosti, nešto je u što se posljednjih godina ulagalo najviše napora, navodi Rystad Energy. Ti roboti uključuju vozila na daljinsko upravljanje (ROV) i zmijolike robotske krakove, poput onih koje je razvio Kongsberg Maritime u partnerstvu s norveškom nacionalnom naftnom i plinskom kompanijom Equinor.

Iako niti jedan radnik ne bi bio sretan kad bi čuo da ga zamjenjuje robot, kompanije u kojima rade spremne su na profitiranje od tranzicije. Rystad Energy procjenjuje da roboti mogu smanjiti troškove radne snage u deset godina za nekoliko milijardi dolara. Primjerice, smanjenjem brodskih i kopnenih posada za bušenje samo američke kompanije mogle bi uštedjeti 7 milijardi dolara.

Međutim, te bi uštede mogle biti djelomično nadoknađene znatnim ulaganjima potrebnim za uvođenje tih rješenja, smatra Sumit Yadav, analitičar energetskih usluga u Rystad Energy. Koristi kompanija također bi ovisile “o strukturi troškova i o tome jesu li roboti u vlasništvu ili su u najmu,” dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pozitivna strana ovoga je da ne vode sva automatizirana rješenja smanjenju radne snage. Osim toga, implementacija robota neće ići tako brzo. Prvo, još uvijek su potrebna ispitivanja kako bi se vidjelo koliko pouzdani roboti mogu biti u „složenim 3D okruženjima“ poput offshore platformi. Ograničene komunikacijske mogućnosti između robotskih jedinica još je jedan izazov koji bi mogao biti i složen i skup za svladavanje.

Štoviše, radničke organizacije vjerojatno će se oduprijeti smanjenju radnih mjesta zbog robota, dok bi robotizirani radni procesi mogli biti suočeni s regulatornim nadzorom, smatraju analitičari.

 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Siti prošle sezone izgubio 175 miliona dolara

IZGLEDALA SAM BEZVEZE: Dani Bušić je mentor savjetovao da na Grandovu scenu izađe u gaćicama