in

NOVI MUZIČAR U PORODICI FILIPOVIĆ: Tommy je naslijedio ljubav za sevdalinkom od oca Ante

Slatka-Tajna.Eu

Anto Filipović je zasigurno jedan od najboljih bh. harmonikaša kako u BiH, tako i u dijaspori, konkretno u Njemačkoj gdje i živi sa porodicom.

Saradnja sa Safetom

Sa pet godina je počeo da svira harmoniku, a zavolio ju je gledajući i slušajući Šerbu i Jovicu. Dok je u Sarajevu pohađao Srednju muzičku školu, vikendima je svirao u tada poznatom sarajevskom restoranu na vrhu Robne kuće „Sarajka“.

Iza njega su svirke sa mnogim poznatim pjevačima od Halida Bešlića, Tome Zdravkovića, Mileta Kitića, Šemse Suljaković…, a najviše su mu ostali u sjećanju nastupi sa rahmetli doajenom bh. pjesme i sevdaha Safetom Isovićem.

-Dosta sam, zaista dosta, naučio od rahmetli Safeta, a slobodno mogu reći da sam bio jedini da na njegovim nastupima pjevam drugi glas. Sa Safetom sam snimio dva albuma “Bosno moja poharana“ i „Šehidski rastanak“ i to je slobodno mogu reći, bila kruna moje karijere – ispričao nam je Anto.

Da se istorija ponavlja uvjerili smo se i na primjeru Ante Filipovića i njegovog sina Tommiya. On je od malenih nogu zavolio očevu harmoniku i veoma brzo postao izuzetan harmonikaš, a njegov otac je ubrzo uočio da Tommy ne samo dobro svira već i da pjeva.

Sarajlija, Bosanac

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Ja sam takoreći krenuo očevim stopama. Muzika teče mojim venama i jednostavno sam se „zarazio“ njome. Kroz kuću su nam prolazili razni muzičari, poznati pjevači i prema svima njima sam oduvijek imao jedan veliki respekt. Kada sam počeo da pjevušim, pa onda i da pjevam sve više sam se na neki način počeo da udaljavam od harmonike, a da se okrećem pjevanju. U svemu tome imam i tatinu veliku podršku. S obzirom sa sam Sarajlija, Bosanac, ja najviše volim da pjevam sevdah, jer otkad znam za sebe sevdah se najviše pjeva u našoj kući. Svu tu ljubav prema muzici i pjesmi na mene i mog brata prenio je naš otac. A, ja sada želim da to mojim budućim nastupima dalje širim. Snimat ću ja i nove pjesme, ali iskreno govoreći sevdalija sam u duši. Kako se kaže možeš da živiš gdje hoćeš, ali sevdah i rahatluk u duši nosiš uvijek sa sobom“- rekao nam je mladi Tommy Filipović.

Pjesme Matića i Ljubovcija

Tommy ima već dvije snimljene pjesme, a autori su popularni Saša Matić i poznati bh. muzičar i kompozitor Džavid Ljubovci.

-Zaista sam presretan što su mi ta dva velika muzička imena pisali pjesme. Zahvalan sam i jednom i drugom. Sa Sašom se čujem redovno, i on je prezadovoljan kako sam sve to otpjevao, a isto tako i Džavid. Kada jednom stane ova svjetska pandemija pjesme će biti objavljene, a onda ćemo da čekamo sud publike. Neću sebi nikada dozvoliti da pjevam pjesme sumnjiva kvaliteta teksta, jer nikada ne bio želio da bacim bilo kakvu mrlju na muzičku porodicu Filipović. Moj otac Anto mi je i prijatelj i muzičar, ali i najveći kritičar, a to mi je baš najveće potpora – kaže Tommy.

Piše: B. ŠIŠIĆ

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sarajevo minimalcem protiv Tuzla Cityja došlo na korak do finala Kupa

Noćni voz Prag-Berlin-Bruxelles od 2022.