in

Tužioci i SIPA u Kliničkom centru Sarajevo zbog respiratora

Slatka-Tajna.Eu

Tužioci su u ponedjeljak ušli u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon što je Tužilaštvo nekoliko sati ranije formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora KCUS-a o korištenju uvezenih kineskih respiratora i šteti njihovog korištenja po pacijente.

To je potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) i navedeno da u ovom trenutku ne mogu davati bilo kakve informacije, niti govoriti o detaljima. U Klinički centar ušli su i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Na upit RSE da li SIPA asistira kantonalnom Tužilaštvu koje je ušlo u KCUS, Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je rekao: “Mi smo gore već. Sad su naši istražitelji na terenu. Postupa se po usmenoj naredbi kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je u ponedjeljak (5. aprila) predmet koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu o upotrebi uvezenih kineskih respiratora.

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo i u njemu su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neispravni.

Da je ovo pismo koje su prethodno u nedjelju objavili neki mediji autentično potvrdio je premijer KS Edin Forto u ponedjeljak, navodeći kako respiratore „treba skloniti”.

Mediji su objavili još jedno anonimno pismo na istu temu, čija autentičnost nije potvrđena, pa je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila je da će ta zdravstvena ustanova tražiti istragu o tom pismu i tužiti medije koji su ga objavili.

“Nijedan respirator nije ubio čovjeka, on nije lijek, već ventilacijska podrška” –

„Nijedan respirator nije ubio čovjeka, on nije lijek, već ventilacijska podrška“, izjavila je u ponedeljak na konferenciji za novinare Sebija Izetbegović.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrdilo da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tužilaštvo KS je odmah u ponedjeljak formiralo predmet “o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu”, saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju “Respiratori”, oba tužilaštva objavila su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Sve informacije i dokazi biće razmjenivani “u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Covid 19”, saopšteno je nakon sastanka.

Tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija na sastanku sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić

Tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija na sastanku sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić

Prethodno je Tužilaštvo Federacije BiH uputilo hitan zahtjev Tužilaštvu KS za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje na nepravilnu upotrebu respiratora u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i druge probleme u funkcionisanju COVID odjeljenja, zbog kojih je dio pacijenata navodno preminuo.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila glasnogovornica Tužilaštva FBiH Nina Hadžihajdarević, navodeći kako je Tužilaštvo zatražilo provjeru navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo upravi u kojem upozoravaju na niz problema u funkcionisanju tzv. COVID odjeljenja.

“Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo Tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu”, izjavila je Hadžihajdarević.

Vlada traži da inspektori uđu u Klinički centar

Premijer KS je izjavio novinarima u ponedjeljak kako je Vlada KS zatražila od Federalne uprave za inspekcije da uđe u Klinički centar i utvrdi činjenično stanje, te od Federalnog ministarstva zdravstva da se da formira ad hoc komisija koja će utvrditi da li su tačne informacije o stanju koje su ljekari naveli u pismu.

„Od sarajevskog Kantonalnog Tužilaštva tražimo da ispitaju sve navode, posebno one koji kažu da su bili ugroženi životi ljudi i da dostave dokumentaciju koju su ljekari potpisali“, kazao je Forto na konferenciji za novinare 5. aprila, nakon što je Vlada KS održala vanrednu sjednicu u kojoj su zatražili da se zabrani njihova upotreba.

Forto je pozvao sve zaposlenike Kliničkog centra da, ukoliko imaju bilo kakva saznanja koja su “van liječničke struke”, pošalju prijave, te da će ih Vlada zaštititi.

KCUS odbio kontrolu inspektora

KCUS je prethodno odbio prijedlog da u tu zdravstvenu ustanovu uđe federalna inspekcija, potvrdio je Forto, nakon sastanka sa direktoricom Kliničkog centra Sarajevo Sebijom Izetbegović 5.aprila.

Izetbegović je na sastanak došla na poziv ministra zdravstva KS Harisa Vranića, a nakon što se u javnosti pojavila anonimna pisma anesteziologa iz KCUS-a koje su objavili neki bh. web portali, ali za koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ne može da potvrdi autentičnost. U dva pisma koja nisu službeno dostavljena medijima iznesene su kritike na uslove u KCUS-u, a posebno se ističu optužbe u vezi sa radom respiratora koji su nabavljeni preko kompanije “Srebrena malina”.

“Tražili smo da se formira stručno tijelo u koje će ući članovi svih osnivača i suosnivača kako bi se utvrdile sve činjenice, što KCUS nije prihvatio”, kazao je premijer Forto nakon sastanka sa direktoricom KCUS-a u Vladi KS u ponedjeljak.

Sastanak u Vladi Kantona Sarajevo završio je bez ikakvog dogovora sa direktoricom KCUS-a

Sastanak je trajao više od dva sata, a ministar Vranić je rekao da se u narednom periodu mora uspostaviti bolja komunikacija, te da KCUS “mora prestati biti zatvorena tvrđava”.

“Došli smo do nekih zajedničkih stavova, ali ne i do zaključaka. KCUS nije prihvatio naš zaključak koji smatramo da je apsolutno ispravan. Oni su imali zaključak koji je potpuno neprihvatljiv za nas”, kazao je.

Direktorica KCUS-a o pismima

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije željela dati izjavu medijima nakon sastanka, ali je na konferenciji za novinare u ponedjeljak popodne kazala kako je KCUS “angažirao advokate i tražiće policijsku istragu o tome ko je napisao pismo koje je upućeno javnosti”.

„Govori se o nekim stvarima koje su nama nepoznate, tužićemo sve portale i televiziju koji su objavili to pismo“, najavila je Izetbegović.

Prema riječima Sebije Izetbegović, drugo pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa, nije adresirano na njenu adresu, a o njemu je saznala od “kolega”.

„Oni su napravili zajednički sastanak na kome su se dogovorili da formiraju radne grupe i da sve probleme rješavaju na radnim grupama“, rekla je Izetbegović.

I Krizni štab KCUS-a prethodno je u nedjelju saopštio kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla “Srebrena malina”, a zbog kojih se vodi krivični postupak. U saopštenju Kriznog štaba KCUS-a piše da su “zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS”.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme “Srebrena malina, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 4. decembra 2020. podiglo optužnicu u predmetu “Respiratori”, i to protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina”, i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Da li još neko koristi sporne respiratore?

Respiratori su podijeljeni zdravstvenim ustanovama u osam kantona Federacije BiH.

Po deset respiratora isporučeno je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Admir Badnjević, direktor kompanije Verlab koja je radila verifikaciju respiratora, za RSE kaže, da se uređaji mogu koristiti za ono što propiše ljekar, odnosno za pacijente za koje su oni prihvatljivi.

“Dakle, ne možete baš ovaj uređaj koristiti za sva moguća stanja. I naravno ovi uređaji nemaju sve one karakteristike koje ljekari u pismu navode da su neophodni, jer to nije takav tip aparata. Mi stojimo iza toga da su oni tačni i sigurni, a to gdje će se oni koristiti, kad i koliko će se koristiti, je isključivo pitanje svakog od ljekara”, kaže Badnjević.

Adrijana Pandža, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, rekla je za Radio Slobodna Evropa kako je ta bolnica odbila preuzeti kineske respiratore “Srebrene maline”, tako da ih nisu “nikada koristili”.

„Po procjeni naših anesteziologa, oni nisu ispunjavali sve karakteristike koje su potrebne za intenzivnu njegu naših bolesnika“, objasnila je ona.

Jasmina Smajić, vršiteljka dužnosti klinike za anesteziologiju i reanimaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla za RSE kaže da ta institucija ne koristi kineske respiratore.

“Mi kad smo pregledali te respiratore nakon što su prošli verifikaciju, vidjeli smo za šta su namijenjeni i kod nas su stavljeni u magacin, gdje i sad stoje. Do dana današnjeg uopšte nije bilo potrebe da ih koristimo, pa čak ni kao transportne respiratore, što piše da je njihova prva namjena”, kaže Jasmina Smajić, koja je i članica Udruženja anesteziologa i reanimatologa Federacije BiH.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice „ Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gradu na sjeverozapadu BiH, rekao je za RSE kako ta bolnica takođe nije preuzela respiratore koje je iz Kine uvezla “Srebrena malina”.

Respiratori nisu preuzeti od Federalne uprave Civilnih poslova, zbog toga što su to, kako je naveo Havić, prema specifikaciji “transportni respiratori”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PORODIČNI MOMENTI: Jelena Veljača sa kćerkom i partnerom na izletu

Sjeverna Koreja neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju