in

MIGRANTSKA KRIZA U USK SE OTELA KONTROLI: ‘Preko 50 osoba napustilo je izolaciju, jednostavno su preskočili ogradu…’

Slatka-Tajna.Eu

Pandemija korona virusa nije zaobišla ni prihvatne centre za migrante u Bosne i Hercegovine. Registrovane su stotine slučajeva zaraženih migranata. Smrtnih slučajeva nije bilo. Smanjen je i ukupan broj migranta u državi, no strahuje se kako bi s proljećem i popuštanjem mjera taj broj ponovno mogao rasti.

Unsko-sanski kanton i dalje nosi najveći teret migrantske krize u BiH. U kampu Borići bilo je zaraženo 45 migranata i 12 uposlenika kampa. Kamp Sedra ima 11 pozitivnih na COVID-19, dok se čekaju rezultati testiranja za 152 zaposlena u ovom kampu. Najviše zaraženih je u kampu Miral njih oko 150. Osamdeset ih je u izolaciji. Sve ovo su podaci iz Zavoda za javno zdravstvo USK. Međutim ima i migranata koji su samoinicijativno napustili izolaciju.

“Njih je 55 napustilo Miral bez obzira što je uveden karanten. (Kako se to moglo desiti? Ko je odgovaran?) Oni koji čuvaju kamp. Oni su jednostavno izašli iz tih kontejnera i preskočili ogradu”, navodi Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Epidemiološka situacija u prihvatnom kampu Ušivak mnogo je povoljnija, s obzirom na to da ovaj kamp od početka pandemije nije imao ni dvocifren broj pozitivnih na korona virus.

“Ekipe koje rade u centru pregledaju svakog korisnika koji ulazi. Ukoliko se pojave simptomi ili sumnja na bilo koji simptom, naravno da se ti korisnici izdvajaju u stavljaju u preventivnu izolaciju, od sedam do deset dana, dok se ne utvrdi da li postoje opravdane sumnje”, kaže Azra Ibrahimović Srebrenica, menadžerica kampa Ušivak (IOM).

Sedam osoba bilo je pozitivno na korona virus u prihvatnom kampu Ušivak i jučer su svi izašli iz izolacije. Niko do navedenih osoba nije imao teže simptome. Trenutno se u ovom kampu za migrante nedaleko od Sarajeva nalazi oko 700 osoba, prenosi N1.

Crveni križ Tuzlanskog Kantona već godinu i po pomaže migrantima i izbjeglicama kojima je ovaj kanton tranzit gdje migranti ostaju najviše pet dana. Bilo je i pozitivnih na COVID-19, ali nema tačnih podataka. Podaci CK TK pokazuju da prosječno od 50 do 100 migranata prođe kroz grad soli.

“U okviru zdravstvenog zbrinjavanja imamo angažovanog jednog doktora medicine, koji radi na terenu sa migrantima izbjeglicama i po potrebi pruža konsultativnu podršku nama članovima tima ukoliko se radi o situacijama koje zahtjevaju ozbiljniju zdravstvenu zaštitu”, navodi Abdurahman Aljić, Crveni križ Tuzlanskog Kantona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Trenutno u BiH u šest prihvatnim centara boravio oko 4.300 migranata. Migranti borave i u napuštenim i devastiranim objektima, kućama i fabrikama. Jednostavno se kreću. U pokretu su. Prema posljednjim infomacijama takvih migranata je od 1.500 do 1.700. Ukupan broj migranata koji borave u BiH je 6.000”, dodaje Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević smatra da nikome nije u interesu da pomogne migrantima u državi. Kako domaćim vlastima, tako i međunarodnim organizacijam i EU.

“Preko 100 miliona eura došlo je u BiH. Za 100 miliona ste mogli selo sagraditi. Naseliti ga ljudima i da svi budu sretni u tom selu. Međutim Evropska unija to nije željela. Ovi ljudi koji su ovdje na vlasti nisu našli ni trunku svijesti i savjesti da kažu: “Ne, mi ćemo novac koji nam šaljete upotrijebiti na drugi način”. Ma postoji humanost, ljudska prava i zakon”, kaže Ahmetašević.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini u posljednjem saopštenju pozivaju na hitnu akciju zaustavljanja nasilnih odbijanja i kolektivnog protjerivanja migranata, tražilaca azila i izbjeglica, uključujući maloljetnike, duž hrvatske granice s BiH.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Olivera Balašević: “Sve da mi netko ponudi da ponovo prođem životni put…”

Đoković brani titulu u Madridu