Categories: Novosti

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO OD INZKA: ‘Od svih političara Dodik je najbolje sarađivao sa OHR-om, pristao na osnivanje Suda BiH, obavezao se na saradnju sa NATO savezom i…’

[{“img”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-incko-copy-823×610.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-incko-copy-823×610.jpg”,”caption”:””,”bg”:”221916″},{“img”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-inzko-milorad-dodik.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-inzko-milorad-dodik.jpg”,”caption”:””,”bg”:”261614″},{“img”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-incko-copy-823x610_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/04/valentin-incko-copy-823x610_1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”221916″}]

On je poručio da je od svih političara u BiH ranije sa OHR najbolje sarađivao Milorad Dodik.

– U prvih 12 godina OHR međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo odbrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR – rekao je inzko za BN televiziju.

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju sa NATO.

– Nije tu bilo nekog velikog pritiska, recimo kada PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR, SNSD je glasao za – rekao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da mu je sam Dodik otkrio zašto je promijenio priču.

– Rekao mi je da je tu učinio jer je lakše pobijediti na izborima sa pričom o suprtstavljanju međunarodnoj zajednici, nego pričom o ekonomiji i saradnji – rekao je Inzko.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







On je dodao da je razgovarao sa svojim nasljednikom Šmitom i rekao mu da mu je prvi zadatak, kada dođe, da poradi na jačanju institucija i funkcionisanju države.

– Pri tom ne mislim na centralizaciju, nego naprosto na funkcionalnost sistema. Vidite kakav je haos sa vakcinama, koliko je ljudi iz BiH vakcinisano u Srbiji. Hvala vlastima Srbije što su to omogućili, ali je činjenica da BiH nije obezbijedila vakcine za svoje građane – rekao je Inzko.

On je dodao da je Šmitu poručio, da mora raditi na vladavini prava.

– Ako ovdje ne uradi ništa drugo, ali ako učini da BiH postane država vladavine prava, puno će uraditi – naveo je Inzko.

Incko je priznao da on nije mnogo uradio na tom planu, ali je to obrazložio time što je on mandat visokog predstavnika u BiH preuzeo baš u vrijeme kada je međunarodna zajednica odlučila da odgovornost za sudbinu BiH treba da preuzmu domaći političari.

loading…

Redakcija

Recent Posts

Ovo je najbolje vrijeme za doručak

Vjerovatno ste već čuli da ishrana može da poboljša zdravlje srca. Međutim, nije samo važno…

6 minuta ago

Performans ispred Skupštine RS zbog zakona o ‘stranim agentima’

Ispred Skupštine Republike Srpske u srijedu, 22. maja je održan performans u kojem je nevladina…

10 minuta ago

Pep Gvardiola peti put najbolji menadžer Engleske

Pep Gvardiola proglašen je za najboljeg menadžera Premijer lige Engleske u aktuelnoj sezoni. Saopšteno je…

36 minuta ago

Policija istražuje okolnosti smrti Matthewa Perryja

Matthew PerryFoto: Mike Segar / ReutersAmerička policija je objavila kako istražuje okolnosti smrti glumca Matthewa…

2 sata ago

DOBILA NOŽ U LEĐA: Olakšala sam dušu, psihu i srce

Jedna od pjesama sa novog EP-ja Milice Pavlović je i “Praštaj”. Sudeći po riječima Milice, ona je…

3 sata ago

Večeras finale Lige Evrope: Bajer ili Atalanta

DABLIN - Fudbaleri Bajer Leverkuzena i Atalante igraće večeras od 21 sat u Dablinu u…

3 sata ago