in

Vlada KS podstiče poljoprivredu sa 6,1 milion KM

Slatka-Tajna.Eu

Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojena je Odluka za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima na području Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Za ovu namjenu u Budžetu predviđeno je 6.100.000 KM. Iznosi podsticaja po jedinici poljoprivredne proizvodnje kreirani su na bazi obima proizvodnje u prethodnoj godini, kao i na saznanjima o novim proizvodnim kapacitetima.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila i Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije 136,7 tona merkantilnog krompira i 11 tona luka, radi pomoći poljoprivrednicima koji su ostvarili podsticaje za proizvodnju navedenih kultura u prošloj godini, a nisu ih u potpunosti uspjeli plasirati na tržište zbog niza posljedica koje je donijela pandemija korona virusa.

Vlada je sredinom marta usvojila inicijativu da se iznađu sredstva za otkup tržišnih viškova tih poljoprivrednih kultura te zadužila Direkciju za robne rezerve da, u saradnji sa ministarstvima privrede, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, te Kantonalnom upravom civilne zaštite, pripremi Akcioni plan otkupa, prijema, predaje i distribucije tih poljoprivrednih kultura, koji je danas usvojen. Planirano je da projekt otkupa i distribucije traje najviše četiri sedmice, odnosno da bude realiziran tokom aprila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUPRUGA FATMIRA SULEJMANIJA SVE NASMIJALA: Vjerili su se dva mjeseca nakon početka veze

NE MRDA IZ STANA: Nikolija zabrinuta zbog rizične trudnoće?