in

GLUMIO BEZ GLUMAČKE UOBRAZILJE Gvozden: Drugog dana snimanja sam rekao da će “Quo vadis, Aida?” dobiti Oscara

Slatka-Tajna.Eu

Još uvijek se nisu slegle emocije nakon što je film “Quo vadis, Aida?” ušao na konačnu listu najboljih filmova koji će se takmičiti za Oscara. Mladi bh. glumac Rijad Gvozden, tumačio je ulogu Muharema u ovom filmu. U razgovoru za N1 kazao je kako je “drugog dana snimanja govorio da će film dobiti Oscara”.

Gvozden je godinama uključen u temu genocida u Srebrenici. I sam je imao dva svoja projekta koja je realizirao, a učestvovao je i u komemoraciji povodom 22. godišnjice genocida u Potočarima gdje je citirao odlomke iz romana Meše Selimovića “Derviš i smrt”. Ipak, za ovu ulogu se dodatno pripremao.

“Svi mi koji živimo u Bosni i Hercegovini mnogo znamo o genocidu u Srebrenici te bi se na prvu pomislilo da se nema šta pripremati, da je sve jasno, ali bez kvalitetne i precizne glumačke pripreme nema ni dobrih rezultata. Nekoliko mjeseci pred samo snimanje pregledavao sam snimke na YouTubeu, posebno one snimke iz Hotela Fontana gdje su se održali pregovori predstavnika civila sa Ratkom Mladićem. Nekoliko puta ranije sam bio u Srebrenici, ali sam opet neposredno pred snimanje otišao tamo da bolje prenesem osjećanje tog mjesta i istinitije igram”, kazao je Gvozden.

Ističe kako u dosadašnjoj karijeri nikada nije odbio ništa vezano za ovu temu, bez obzira koliko teško bilo to realizirati s emotivne strane. Smatra kako je to dužnost svih nas kako se nikad ne bi zaboravilo niti ponovilo zlo koje se desilo srebreničkom narodu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Budući da se snimanje odvijalo u Stocu i Mostaru, u najtoplijem periodu u godini, fizički je bilo vrlo zahtjevno. Moj prvi snimajući dan je bio u Hali kad Aida dolazi sa Frankenom da među nama civilima izaberu troje koji će nas predstavljati na pregovorima sa Mladićem. Sjećam se da sam tu večer u Blagaju večerao sa nekoliko kolega i kolegica, tada sam rekao kako je takav set i takva atmosfera da nema potrebe ni za kakvog glumom. Dovoljno je samo istinski biti u tim okolnostima, gdje god da se okrenete vidite žene, djecu, mlade i stare, izmorene, ne treba vam čak ni dobra glumačka uobrazilja. Sve je bilo tako realno i glumcima je sigurno olakšalo u igri”, kazao je Gvozden, piše N1.

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kakvu pomoć BiH može očekivati od Amerike?

Nove termoelektrane na ugalj u BiH se planiraju zbog tendera