in

Reforma zdravstva i državnih preduzeća prioriteti Svjetske banke u BiH

Slatka-Tajna.Eu
Svjetska banka

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je sa predstavnicima Svjetske banke. Na sastanku je razgovarano o Okviru partnerstva sa BiH za period 2022. – 2026. godina, aktuelnoj ekonomskoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom virusa korona, te o daljnim aktivnostima u svjetlu buduće saradnje sa ovom finansijskom institucijom.

Ovom prilikom, Tegeltija je upoznao predstavnike Svjetske banke sa glavnim pravcima djelovanja Vijeća ministara u narednom periodu. Također, razgovarano je o mogućnostima korištenja novih finansijskih instrumenata, podršci zdravstvenom sektoru teško pogođenom pandemijom  korona virusa,  kao i mogućoj podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Usaglašeno je da će tri osnovna programa djelovanja Svjetske banke u BiH za period 2022. – 2026. godina biti u vezi sa reformama zdravstvenog sektora i preduzeća u državnom vlasništvu te programom zelene tranzicije, koji uključuje poseban program kvaliteta vazduha. Posebna pažnja bit će posvećena omogućavanju korištenja potencijala privatnog sektora za brzi rast i otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u ljudski kapital, te upravljanje životnom sredinom s ciljem održivog rasta.

Tokom sastanka, istaknuto je da je dosadašnja saradnja Vijeća ministara BiH i Svjetske banke bila dobra, te je iskazana spremnost za njen nastavak i u budućem periodu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Golden Stejt izdvaja bogatstvo za ostanak Stefa Karija

NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA: Ana Rucner sa pitonom oko vrata