in

ZVIJEZDE IZ SEHARE MLADEN TOMIĆ: Djevojka mu bila Titino godište

Slatka-Tajna.Eu

Mladen Tomić, pjevač komponovane narodne pjesme je svojim mekim i toplim vokalom ispjevao brojne pjesme sa nekoliko trajnih hitova. Njegov urbani žanr je nalik samo njemu. A on prepun elegancije, šarma i mangupluka. Mladen je u društvu beskrajno simpatičan, prepun gegova i folova u sarajevskom fazonu. Polazilo mu je za rukom sve išarmirati jer ima „žvaku“ za čistu desetku. To mu je naročito prolazilo kod žena koje je plijenio svojim uglađenim, prefinjenim gestama. Mladen je bio jugoslovenska pjevačka zvijezda.

 Hokijev poziv

Mladen Tomić je rođen 1947. godine u naselju nadomak Sarajeva – Stup. Nekada je to predgrađe važilo za manje selo. Brojna porodica, siromaštvo, borba za koricu hljeba ga je otjerala u kafanu. Spoznao je svoj talenat sa svega 14 godina i počeo pjevati po sarajevskim ugostiteljskim objektima „Kod Bude“, „Topola“, „Kristal“… Završio je Mašinsku školu a i Muzičku odsjek instrumenta oboa. A on, osim što bi gostima, ispunjavao narudžbe zabavnih hit pjesama, svojim srcem i bićem bio je okrenut narodnoj pjesmi.

Nakon što ga je za gosta pozvao Hašim Kučuk Hoki snima svoj singl „Stara pjesma“ s kojom se 1969. godine predstavlja na Ilidžanskom festivalu. Naredne godine na istom festivalu pjeva pjesmu „Gordana“, ostaje bez nagrade ali dobiva svoj prvi hit i popularnost. S ovom pjesmom Irfana Ajanovića dostigao je dijamantski prodajni tiraž. Tu pjesmu uz numeru „Sam na kraju svijeta“ štampa diskografska kuća „Jugoton“.

Nakon što je odslužio vojni rok nastavlja takmičenje na Ilidžanskom festivalu, u to doba najprestižnijem sa pjesmom „Jedini druže moj“. To je bilo 1971. a već 1972. godine pjeva pjesmu „Dalan“. Tri godine kasnije, 1975. godine ponovo na Ilidži interpretira numeru „Po tebe ću sutra doći“, a i predstavlja Jugoslaviju u Parizu na festivalu „Jugoslovenskih radnika“ sa kompozicijom „Lutam sam“. Potom 1977. „Za bećarsku noć veselja“ i 1983. godine „Pod jablanom“.

Već je 1982. realizirao svoj hit album „Crveni karanfil“ koji je radio u saradnji sa legendarnim sarajevskim autorom Nazifom Gljivom. Brojna gostovanje, turneje, preplitali su se sa novim ljubavima. U Njemačkoj njegova velika ljubav Elizabeta Lehrayer, po kojoj je dao i naziv svom ugostiteljskom objektu „Mona Liza“, jer mu je bila velika ljubav, a i finansijski mu pomogla za pokretanje biznisa 1984. godine u vrijeme Olimpijade u Sarajevu. Nizale su se njegove ljubavne sage, a svaka u jednom ista – starije dame, bolje reći bogatunke sa titulama. Svaka mu nudila lagodan i raznolik, luksuzan život, a on uživao u tim vremešnim gospođama i njihovoj darežljivosti.

Osam LP ploča

Sa Ruskinjom grofovskog porijekla Anjom Bagley živio je 20 godina. Nakon njene smrti često je boravio u Makarskoj u kojoj ima svoj stan, no i tu je pronašao sebi utješnu ljubav, izvjesnu stariju gospođu vlasnicu hotela, no tu ljubav morao je držati u tajnosti zbog njene djece. Mladen nije zapostavljao muziku, to kazuju njegovih osam LP ploča, 22 singlice i pet CD kompilacija. Sakupio je brojne nagrade, priznanja pa i Oskar popularnosti za životno djelo. Na Ilidžanskom festivalu „Mače“ kako ga je zvala raja iz muzike, oglasio se 2008. na „Večeri legendih“ sa bezvremenskim hitom „Gordana“.

Sada živi u svojoj velelepnoj građevini u Kreševu, nerijetko odlazi u Makarsku a kaže njegova generacija je za mirovinu, da treba pustiti mlađe da se pokažu i iskažu. Vjerovatno je i to razlog da se rjeđe oglašava i pojavljuje u medijima. Mnogo se špekulisalo da je svoju imovinu prepisao u nasljeđe nakon smrti crkvama u Kreševu i Makarskoj. No, šta je sve istina Mladen najbolje zna. Zbrinut je i spokojan jer je obišao cijeli svijet, uživao u ljepotama, poklonima, novcu. Da li je platio veliku cijenu, ovaj elegantni pustolov, ne znamo ali i danas je sačuvao prefinjene manire sa potkom mangupskog šarma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U jednom od predratnih sarajevskih restorana „Krovovi“ sjedio je Mladen sa svojom „djevojkom“ za koje je volio kazati da su Titino godište. Tik iza njega sjedile su njegove kolege sa estrade. U trenutku kada ju je poveo do toaleta jedan od muzičara mu je dobacio „Mladene, čuvaj djevojčicu, ako padne, puknuće kao staklena vazna!“ A on se nasmješio i preko ramena dobacio „Jezik pregrizao, nije mi još registrovala auto“.

Bez nasljeđa

Mladen je volio vremešne, očuvane bakice koje su mu nudile svu ovozemaljsku ljepotu i užitak. Od Anje je očekivao nasljeđe od dva miliona eura, koje mu je testamentom ostavila. No, sve je osporio njen sin Henrih i tako je ostalo uz obrazloženje da je njegova majka bila dementna u periodu pisanja testamenta. Tako su se sva njegova očekivanja izjalovila“, ostavivši ga u šoku ali i u dugovima jer je unaprijed, kažu, već „skršio“ 50 hiljada maraka.

Ženska imena

Nerijetko je Mladen ispjevao pjesme sa ženskim imenima. Pa je tako nakon bezvremenskog hita „Gordana“ pjevao i o Slađani, Dalan, Suzani, Danijeli, Mariji… Takav je bio i ostao specifični sarajevski estradnjak.

Piše: Jasna DURIĆ

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Cijena srpskog fudbalera u dresu druge reprezentacije drastično porasla

Društvo novinara BiH uputilo oštar javni protest ministru zdravstva KS