in

“Majstor je u blokiranju reformi koje ugrožavaju njegovu korumpiranu i autokratsku kontrolu u RS!”

Slatka-Tajna.Eu

Reagujući na pismo koje je američki državni sekretar poslao članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, naveo je da je dobro da se vrši pritisak kako bi došlo do potrebnih izmjena Ustava BiH da bi se postigla funkcionalnost države, ali da nije dovoljno jasno iskazano da “reforma treba da ide u pravcu jačanja individualnih prava u odnosu na kolektivna prava koje Dayton favorizira”.

Serwer je naveo da se pismo “pretvara da je skromno po pitanju ciljeva”, ali istovremeno “predlaže široke ustavne, pravne, izborne i ekonomske reforme” te da “nije jasno da li su ti ciljevi usklađeni sa Evropskom unijom koja trenutno u svojim rukama drži većinu instrumenata koje može upotrijebiti kako bi motivirala reforme.”

“Široki ciljevi bez dostatnih motiva nisu dobra formula za uspjeh,” dodao je.

Serwer je komentarisao dosadašnje procese reformi koji su “završavali ili kao razlozi za neslaganja ili su jačali sistem koji se zasniva na podjeli moći po principu nacionalne pripadnosti koja je glavni razlog nefunkcionalnosti države.”

On smatra da će biti potrebni snažni diplomatski i politički napori od strane EU i SAD kako bi se spriječilo ponavljanje toga, te da je Milorad Dodik, na kojeg se njegov komentar najviše odnosi, “majstor u blokiranju reformi koje ugrožavaju njegovu korumpiranu i autokratsku kontrolu” u RS.

“On se služi strahom od muslimanske većine i srpskim nacionalizmom, uključujući i prijetnjom otcjepljenjem i priključenjem Srbiji, kako bi osigurao sebi jednu poziciju moći za drugom,” rekao je profesor.

Naveo je da je “posebno ironično” što je Dodik jedan od primaoca ovog pisma, obzirom da su ga SAD sankcionisale zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

Istovremeno, kritikovao je Dodikovu saradnju sa Draganom Čovićem “u pokušaju da se sprovede jedna odluka Ustavnog suda koja odgovara nacionalnim strankama.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Dok se u principu protivi autoritetu Ustavnog suda, on iskorištava svaku njegovu odluku koja mu odgovara,” naveo je Serwer.

Serwer je napisao da je sastojak koji je nedostajao u prošlosti u prijedlozima za reforme u BiH je podrška građana.

“Građani zemlje su upravljanje i reforme uglavnom prepustili nacionalistima koji su uvjerili svoje tri odgovarajuće skupine (Bošnjake, Srbe i Hrvate) da ih treba zaštititi od jedne ili dvije druge. Ako nema pritiska sa ulice, etnički nacionalisti učinit će s američkom inicijativom ono što su uvijek činili: jačati vlastite pozicije i sprječavati pojavu transetničke koalicije koja može osporiti njihovo zadržavanje na vlasti,” naveo je on.

Međutim, po Serweru, “Amerikanci su svjesni toga” i “ono što je iz Blinkenovog pisma nejasno je šta će oni pokušati učiniti po tom pitanju.”

Bez zahtjeva za reformama koje bi štitile individualna prava i smanjivale fokus na grupna prava, “BiH će i dalje biti disfunkcionalna i poludemokratska država kojom će uglavnom upravljati kleptokratski etnički lideri koji uživaju gotovo monopol nad moći,” napisao je Serwer.

“Pojedinci jednakih prava su suštinski sastojak demokratske uprave. Oni su ono što nedostaje BiH. Samo građani Bosne i Hercegovine, uz određenu međunarodnu pomoć, mogu to proizvesti,” dodao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Microsoft od američke vosjke dobio posao vrijedan 22 milijarde dolara

Kupi sada, nosi više sezona