Categories: Biznis

FBiH obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, a jedna od novina je odredba da je mala hidroelektrana hidroenergetski objekat instalirane snage do 10 megavata.

Također, propisano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane. Od toga su izuzeti podnosioci zahtjeva za izdavanje energetske dozvole koji do stupanja na snagu ovog zakona imaju zaključene ugovore o dodjeli koncesije s nadležnim organom, s tim da su dužni da u roku od tri godine kompletiraju zahtjev za izdavanje energetske dozvole.

Dopune Zakona su predložene nakon što je Vlada FBiH zadužila nadležna federalna ministarstva, dvije agencije za vodna područja i Komisiju za koncesije u FBiH da pripreme prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi sa zabranom izgradnje malih hidroelektrana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kako je obrazloženo, u Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 megavata instalirane snage kao gornja granica koju su podržali Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Evropska komisija.

Redakcija

Recent Posts

KAKVE NOGE NINA IMA: Oduševila nikad kraćom haljinom, ova žena je posebna

‘Dođi da vidiš, dođi da se diviš’, napisala je Nina Badrić stihove pjesme ‘Hercegovina u…

12 minuta ago

Srbija dobila još šest učesnika OI u Parizu

Srpski olimpijski tim za Igre u Parizu dobio je još šest novih članova, saopštio je…

37 minuta ago

Pet prehrambenih navika koje narušavaju zdravlje

Naše prehrambene navike igraju ključnu ulogu u našem zdravlju. Ono što jedemo svakodnevno utiče na…

45 minuta ago

HANKA PALDUM KLONIRANA: Gledala sam nastup, u šoku sam

Alen Bičević pobijedio je u osmoj sezoni showa ‘Tvoje lice zvuči poznato’. Tjednima je oduševljavao…

1 sat ago

NEKA OSTANE ZABILJEŽENO: Ovo su imena zastupnika koji su podržali imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/bbb123332133321_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/bbb123332133321_1.jpg","caption":"Marin Vukoja (Foto: Arhiva)","bg":"30323a"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/vvv33vv1_1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/vvv33vv1_1.jpg","caption":"Foto: Agencije","bg":"3f3835"}] HDZ-ov Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i…

2 sata ago

MORAO SAM DA UZVRATIM: Mirza Pandur otkrio da li se kaje zbog rasprave s Đorđe Davidom

Takmičar Mirza Pandur priredio je sjajan nastup ove subote u „Zvezdama Granda“, a iako je za prolazak u polufinale…

2 sata ago