in

Vanjski dug Hrvatske povećan na 82,7 posto njenog BDP-a

Slatka-Tajna.Eu

Bruto vanjski dug Hrvatske na kraju 2020. godine iznosio je 40,6 milijardi eura ili 82,7 posto njenog bruto društvenog proizvoda (BDP), objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

“Bruto inozemni dug u četvrtom tromjesečju 2020. smanjio se za 0,7 milijardi eura. Pritom se najviše smanjio dug središnje banke, za milijardu eura, kao rezultat smanjenja obujma repo poslova. Svoj su dug smanjili i ostali domaći sektori, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, za 500 milijuna eura, i to poglavito privatna nefinancijska poduzeća.

Nasuprot tome, povećao se dug kreditnih institucija, za 600 milijuna eura, kao i države, za 300 milijuna eura, zbog zaduženja putem SURE programa – Europskog instrumenta za privremenu potporu za smanjenje rizika od nezaposlenosti.

U skladu s tim, na kraju 2020. stanje ukupnog bruto inozemnog duga iznosilo je 40,6 milijardi eura, odnosno 82,7 posto BDP-a, što je zbog pada nominalnog BDP-a za 0,4 postotna boda više nego na kraju rujna.

Promatraju li se ostvarenja u cijeloj 2020. godini, bruto inozemni dug nominalno se smanjio zbog povoljnog učinka tečajnih i drugih statističkih prilagodbi, a relativni se pokazatelj pogoršao, zbog pada nominalnog BDP-a, sa 75,3 posto BDP-a na kraju 2019. na 82,7 posto BDP-a na kraju 2020. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Naime, bruto inozemni dug je na kraju 2019. iznosio 40,9 milijardi eura, oko 250 milijuna eura više no na kraju prošle godine”, saopćeno je iz HNB-a.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA SASTANKU NOVALIĆA, TEGELTIJE I VIŠKOVIĆA: Hitno oko vakcina… (FOTO)

Majke su dovodile ćerke kod mene! Lukas bez dlake na jeziku: Kako možeš da pomisliš da dijete ode kod matorog kretena kao što sam ja?