in

Vanjski dug Hrvatske povećan na 82,7 posto njenog BDP-a

Slatka-Tajna.Eu

Bruto vanjski dug Hrvatske na kraju 2020. godine iznosio je 40,6 milijardi eura ili 82,7 posto njenog bruto društvenog proizvoda (BDP), objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

“Bruto inozemni dug u četvrtom tromjesečju 2020. smanjio se za 0,7 milijardi eura. Pritom se najviše smanjio dug središnje banke, za milijardu eura, kao rezultat smanjenja obujma repo poslova. Svoj su dug smanjili i ostali domaći sektori, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, za 500 milijuna eura, i to poglavito privatna nefinancijska poduzeća.

Nasuprot tome, povećao se dug kreditnih institucija, za 600 milijuna eura, kao i države, za 300 milijuna eura, zbog zaduženja putem SURE programa – Europskog instrumenta za privremenu potporu za smanjenje rizika od nezaposlenosti.

U skladu s tim, na kraju 2020. stanje ukupnog bruto inozemnog duga iznosilo je 40,6 milijardi eura, odnosno 82,7 posto BDP-a, što je zbog pada nominalnog BDP-a za 0,4 postotna boda više nego na kraju rujna.

Promatraju li se ostvarenja u cijeloj 2020. godini, bruto inozemni dug nominalno se smanjio zbog povoljnog učinka tečajnih i drugih statističkih prilagodbi, a relativni se pokazatelj pogoršao, zbog pada nominalnog BDP-a, sa 75,3 posto BDP-a na kraju 2019. na 82,7 posto BDP-a na kraju 2020. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNaime, bruto inozemni dug je na kraju 2019. iznosio 40,9 milijardi eura, oko 250 milijuna eura više no na kraju prošle godine”, saopćeno je iz HNB-a.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA SASTANKU NOVALIĆA, TEGELTIJE I VIŠKOVIĆA: Hitno oko vakcina… (FOTO)

Majke su dovodile ćerke kod mene! Lukas bez dlake na jeziku: Kako možeš da pomisliš da dijete ode kod matorog kretena kao što sam ja?