in

Makedonskom predstavniku na Evroviziji prijete smrću

Slatka-Tajna.Eu

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je da je predstavnik Sjeverne Makedonije na Pjesmi Evrovizije, Vasil Garvanijev, dobio više od 400 prijetnji po život zato što je rekao da ima i bugarsko državljanstvo.
“Da li je normalno da u 21. vijeku ne možete da kažete da ste državljanin dvije zemlje? Ili da razgovaramo o tome da bude odstranjen zbog toga”, zapitala je Zaharijeva u intervjuu za bugarski medij “24 časa”.

Kako su prenijeli makedonski mediji, ona je ocijenila da nedavni postupci vlade u Skoplju ne daju mnogo razloga za optimizam (za poboljšanje odnosa), navodeći kao primjere spriječavanje unošenja bugarskih knjiga u Severnu Makedoniju i analizu ljubljanskog Ifimesa о izborima u Bugarskoj.

“Još nemamo objašnjenje Skoplja zašto naše ministarstvo spoljnih poslova treba da traži dozvolu za uvoz bugarskih knjiga. Oni žele da budu članica EU, ali ne žele donaciju knjiga iz zemlje članice. Da ne spominjem kampanju kleveta protiv nas od nevladine organizacije iz Slovenije, koja je tesno povezana sa Vladom Severne Makedonije”, rekla je Zaharijeva.

 

Carina Severne Makedonije prošle sedmice nije dozvolila uvoz 920 knjiga za Bugarski kulturno-informativni centar u Skoplju, uz objašnjenje da nisu imale sve potrebne dozvole.

Ljubljanski institut Ifimes, koji je prethodnih godina bio angažovan kao savjetnik vlade Zorana Zaeva, objavio je analizu pod naslovom “Izbori u Bugarskoj 2021. Bugarki desant na Sjevernu Makedoniju”, u kojem se ocjenjuje da Bugarska u Sjevernu Makdoniju izvozi nagomilane unutrašnje probleme, a da su identitetska pitanja samo izgovor.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuVlada u Skoplju, nakon što je zbog tog izveštaja vršilac dužnosti makedonskog ambasadora bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, odbacila je bilo kakvu povezanost sa Ifimesom, navodeći da je ugovor sa tim institutom završen 2019. godine.

(Express/nova.rs)

The post Makedonskom predstavniku na Evroviziji prijete smrću appeared first on Express.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Create Your Own Programming Language

”Građani BiH pomno pratite događaje u Crnoj Gori!”